/ Областна управа-Бургас
Китайски фирми са готови да открият свои представителства в Бургас. Интересът е заявен пред областния управител Вълчо Чолаков, по чиято покана делегация от провинция Съчуан бе на официална визата. Проведените срещи по време на двудневния престой имат конкретни резултати.

Една от гостуващите фирми в сферата на винопроизводството е заявила интерес за износ на българско вино от Бургаски регион. Същата е разработила база от централи за електронна търговия с водещи в света вина в Хефей.

Планувана е и втора визита в Бургаско, по време на която да бъдат посетени максимален брой фирми от сектор винопроизводство. Фирма, притежаваща голяма платформа за онлайн пазаруване е декларирала интерес за разкриване на представителство в област Бургас и развиване на дейност тук.

Инвестициите в индустриална зона Бургас надхвърлят 50 млн. лв.

От администрацията на Областния управител вече работят по отправените конкретни въпроси относно разкриването на клон на китайската фирма в България. „Ангажирали сме се да съберем и обобщим информация относно изискванията и да им я изпратим в кратък срок“, коментира Чолаков.

Друга сфера на интерес от страна на китайския бизнес в Бургас е автомобилната индустрия и производството на резервни части за моторни превозни средства. Областният управител пое ангажимент за пълно административно съдействие и своевременно предоставяне на всяка необходима информация за реализиране на инвестиционните намерения.

„На разположение съм с личния си опит и с ресурса на всички експерти в институцията, която представлявам. В работата си тук винаги съм се водил от принципа за максимално взаимодействие между администрация и бизнес за повече инвестиции и икономически растеж“, заяви Чолаков.

Областният управител получи покана разговорите по поставените теми да продължат в Съчуан, където той да заведе делегация от бургаски фирми. Провинция Съчуан е с население от приблизително 91 млн. души, на територията й оперират 332 oт най-големите компании в света, а по БВП заема шесто място в Китай и първо в Западен Китай.

„Отне ни няколко месеца, за да убедим Съчуан, че визитата им в България трябва да се случи именно в Бургас. Получихме силна подкрепа от посланика на България в Китай - Григор Порожанов, както и от посолството ни в Пекин. Усилията си струваха. За мен беше важно след това посещение да има конкретни резултати и те са факт“, коментира областният управител.