„Имам огнестрелно оръжие. Ще стрелям срещу първия, който влезе в дома ми. После ще заколя детето, а след това и себе си”- Това казал Мартин Жеков на полицаите, твърди обвинението.
„Имам огнестрелно оръжие. Ще стрелям срещу първия, който влезе в дома ми. После ще заколя детето, а след това и себе си”- Това казал Мартин Жеков на полицаите, твърди обвинението. / Снимка: Лалка Димитрова
Прокуратурата: Бащата, държал дете и баба в залостен апартамент, заплашвал с убийство
„Имам огнестрелно оръжие. Ще стрелям срещу първия, който влезе в дома ми. После ще заколя детето, а след това и себе си”- С тези думи, въоръжен с десет сантиметров нож в дясната ръка и с бебе в ръце в лявата, посрещнал полицаите на прага на апартамента си в бл. 51 в комплекс „Славейков” 36-годишният Мартин Жеков от Бургас. Това огласиха днес от прокуратурата при разглеждането на искането на магистратите Мартин да бъде оставен в ареста. Той бе задържан в четвъртък, след като близо двадесет часа, според разследващите, е държал залостени в дома си три годишния си син Йордан и майка си – 75-годишната Тинка. Драмата приключи след намесата на части на МВР, психолози, пожарникари и пр. За да извадят възрастната жена и момченцето от жилището, полицаи се спуснаха през прозореца на апартамента.
Операцията бе ръководена лично от шефа на областната дирекция на МВР – Бургас комисар Калоян Калоянов
Драмата започнала в сряда. Тогава в полицията е получен сигнал за семеен скандал в жилището на Мартин. На мястото пристигнали трима служители на реда, които открили жената, с която Мартин живее на семейни начала – Петя-уплашена и отчаяна. Служителите успели да я издърпат на безопасно разстояние, но Мартин залостил апартамента с дървена преграда, която заковал с пирони.
„Не знам как съм го отвлякъл детето, като то си спеше вкъщи. Аз го нахраних и то заспа. На майка ми сто пъти й казах да си ходи”, заяви Мартин пред съда. Адвокатът му помоли да го пуснат срещу подписка, тъй като е безработен, а освен това трябвало да се грижи за детето, тъй като майката работела. Районният съд отхвърли молбата му.
Срещу Мартин към настоящия момент е повдигнато обвинение единствено за отправяне на заплахи към полицейски служители в опит да осуети те да изпълнят служебните си задължения. То е работно обвинение, възможно е да се повдигне и ново-за противозаконно лишаване от свобода и на детето и възрастната жена, коментираха от прокуратурата.