Излагат уникални експонати в музеите за 16 май
Излагат уникални експонати в музеите за 16 май / netinfo

Регионален исторически музей - Бургас ще се включи в Нощта на музеите с най-интересните си експонати. Жителите и гостите на града ще могат да видят ценни непоказвани находки, представени по атрактивен начин. Нощта на музеите ще е на 16 май, а в отделните бургаски експозиции ще има множество интересни експозиции.
В Природонаучен музей на ул. "К. Фотинов" ще бъде открита новата експозиция "Фосили".
Първата зала на музея е изцяло преобразена. Преди вкаменените останки на отдавна живели растения и животни бяха само акцент, а сега те са основната тема в новата експозиция. Изложени са непоказвани досега експонати на древни едноклетъчни, морски лилии, корали, ребро, плешка и бивни от мастодонт и много други. Една витрина е посветена на български ендемитни и нови видове за науката. Средствата за реконструкцията на залата бяха събрани чрез благотворителната кампания "Ще намерят ли те нов дом в музея", организирана от РИМ Бургас през изминалата година и посветена на 30-годишнината от създаването на Природонаучния музей.
Международна фотографска изложба "Дивото" показва селекция от най-добрите снимки представящи богатството и красотата на дивата природа в България и от всички кътчета на света.
В Археологически музей предстои откриване на обновената зала "Праистория и древно корабоплаване" и на изложбите "Преславското златно съкровище", "Златната конска амуниция от с. Ивански, Шуменско" и "Златото на северните траки: съкровищата на РИМ-Ловеч".
На 16 май, когато ще се чества Международния ден на музеите, в Археологическата експозиция на РИМ-Бургас ще бъде открита обновената зала "Праистория и древно корабоплаване". В зала "Трезор" ще бъдат представени три златни изложби. Първите две от тях са от РИМ-Шумен. Едната представя златни апликации от тракийска конска амуниция, открита в могилно погребение при с. Ивански, Шуменско. Конската амуниция е възстановена върху кожен ремък върху главата на кон в естествен размер, като върху нея са апликирани и златните елементи.
Втората изложба представя копие от Преславското златно съкровище. Това е най-голямото златно съкровище на ранносредновековна България и се датира в 10 век. Състои се от над 120 златни и позлатени украшения: златна диадема, огърлици, медальони, обици, копчета, пръстени и плочки от 14 и 22-каратово злато. За обработката им са били използвани клетъчен емайл, перли, аквамарин, планински кристал и други скъпоценни камъни.
Също в зала "Трезор" ще бъде открита изложба от златни и сребърни предмети от фонда на РИМ-Ловеч. Представени са многобройни накити - праисторически, тракийски и римски обеци, гривни, огърлици, пръстени, фибули, римски шлем-маска и мн. др.