Италианци ще помагат на Камено
Италианци ще помагат на Камено / снимка: МИГ - Камено

Представители на „Местна инициативна група – Камено” посетиха свои колеги от Местната група Маремма, в италианската област Тоскана. Целта на визитата им беше да вземат опит от Италия как да финансират интересни обекти на своя територия така, че те да бъдат атрактивни за посещение и включване на местните жители в тях.

Тосканци запознаха групата от Камено със свои проекти по европейската програма „Лидер”. Най-интересна за нашите хора се оказа уникалната идея от напълно изчерпана мина да бъде направена културна атракция, в която по много интересен начин са представени природните ресурси, работата по находището и кратки исторически бележки за него.

Каменовци харесаха и сцената за 2 000 души, изградена на откритото място на мината, както и Археологическия музей на град Масса Маритима, в който е уредена изцяло финансирана по проект „Лидер” зала за деца. В нея по достъпен за тамошните малчугани начин се показва информация за местното културно-историческо наследство.

След като италианските домакини запознаха гостите от Камено с подходящи практики и начини за кандидатстване за финансиране по европейския проект, беше подписан договор за сътрудничество между двете местни инициативни групи. МИГ Маремма обеща да помогне на българските си колеги при разработване на тяхната стратегия.