Иск за 400 000 лв. за убийството в Иракли
Иск за 400 000 лв. за убийството в Иракли / Дарик Бургас
Иск за 400 000 лв за убийството в Иракли
26335
Иск за 400 000 лв за убийството в Иракли
  • Иск за 400 000 лв за убийството в Иракли

Семейството на убития 21-годишен Григор Николов поиска 400 000 лв. обещетение от обвиняемия Тодор Димитров. Процесът за убийството на младежа в местността Иракли в землището на с. Емона се гледа от разширен състав на Бургаския окръжен съд.

Обвинението е за умишлено убийство извъшено по начин, опасен за живота на мнозина. Родителите на Григор Николов бяха конституирани като граждански ищци. Трима са защитниците на Тодор Димитров, адвокат Росен Кожухаров представлява семейството на жертвата. Подсъдимият за убийството- бивш военен от резерва, началник служба "Класическо и ракетно въоръжение", ще дава показания на по-късен етап на делото.

Съдебни заседания има насрочени и в следващите два дни.

Процесът започна с разпит на вещи лица и приемане на изготвените експертни заключения за престъплението.

Съдът прие и двете заключения на вещото лице Георги Меченов. Според данните,  следите от натривката от барутни частици на дясната ръка на подсъдимия са от огнестрелно оръжие. Това бе потвърдено категорично от вещото лице в съдебна зала. Става дума за сферична капсулна микрочастца от изстрел със състав характерен за огнестрелни муниции повечето от които бойни. Напоследък има такива и газови, каза Меченов.

По думите на експерта, тези следи могат се отстраняват лесно - при измиване или изтриване. От показанията на Меченов стана ясно, че капсулният състав на газовите патрони, доброволно предадени заедно с газовия пистолет от задържания след инцидента са различни от следите по дясната ръка на Тодор Димитров.

Съдът прие и експертизата на съдебния лекар. Според д-р Димитър Ганчев от Варна в рамките на няколко минути след прострелването Григор е бил в съзнание  и е можел да чувства и разбира ситуацията.

Според вещото лице не се касае за изстрел от упор, пострадал и извършител са били лице в лице, като младежът е бил наведен, а стрелецът над него. Това показва и посока на движение на проектила в тялото, описан детайлно пред съда от специалиста. Данните от експертизата сочат за средна степен на алкохолно опиване, което означава, че преди инцидента Григор е употребил алкохол.

Адвокатът Иван Лазов, един от защитниците на подсъдимия, поиска допълнителна комплексна експертиза с участието на съдебния лекар и специалист по балистика, за да се установи точното положение на жертвата и движението на проектила в тялото.

Делото продължава с разпит на останалите вещите лица.

"Те имат алтернативна линия на защита и искат да докажат, че не е стрелял Тодор Димитров. Ако се докаже, че е стрелял Димитров, ще се опитат да докажат, че е стрелял в състояние на афект или на неизбежна отбрана, или при нейното превишаване. Много неща могат да се очакват", коментира адвокат Росен Кожухаров.

Освен родителите в залата бяха сестрата и приятели на нелепо загиналия Григор Николов.

"Беше най-добрият, никога не ни е нагрубявал. Нито нас, нито приятелите си. Не беше избухлив. Отиде с приятели да посрещне изгрева на слънцето. Беше всичко на нас. Поддържаше ни", каза през сълзи майката на убитото момче.

Стрелбата се случва към 22.00 ч. на 29 юни миналата година. След спор за място за палатка на плажа на Иракли, и последвал сблъсък, 55-годишният мъж прострелва смъртоносно 21-годишния Григор.