/ Община Ямбол
Вижте кои ще са носителите на големите награди в сферата на образованието и културата за 2019-а година
Ясни са вече имената на тазгодишните носители на най-високото отличие в Община Ямбол в областта на образованието и науката. Наградата на името на Ради Иванов Колесов се връчва ежегодно по повод 24 май за високи постижения или цялостна, високопрофесионална дейност в областта на просветата.

Строителната камара с предложение за наградите за празника на Ямбол

Постъпилите предложения бяха разгледани на заседание на Специализираната комисия, която излезе със следните решение: колективна награда за преподавателски екип се присъжда на екипа на  ПГ „Васил Левски“, наградата за цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на образованието и науката е отредена на инж. Тодор Тодоров - директор на Професионалната гимназия по земеделие „Христо Ботев“ и старши учител по професионална подготовка – теоретично обучение.

Юлия Върбанова – директор на Астрономическа обсерватория и планетариум - Ямбол получава приза в категорията за Педагогически специалисти с ръководни функции. В гимназиален етап отличието е за Цонко Цонев – старши учител по математика в ПМГ „Атанас Радев”, в категория „Прогимназиален етап“ награда не се присъжда. Сред началните учители призът получава Елена Стефанова – старши учител в НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, а при „Предучилищен етап“ отличието отива при Любка Каравелова – старши учител в ДГ „Биляна“.

Освен носители на най-високата награда в област „Образование и наука“, комисията определи и носител на отличието Почетен знак „Герб на Община Ямбол“ за 2019. Това е Иван Бабамов – учител по изобразително изкуство в ОУ „Любен Каравелов“.

По повод предстоящия Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост бяха определени и тазгодишните носители на награди в сферата на културата и изкуството. Най-високото отличие – награда на името на Жорж Папазов се присъжда на директора на ДТ „Невена Коканова“  Михаил Лазаров - за цялостната му дългогодишна и професионална дейност в областта на културата и във връзка с неговия 60 годишен юбилей.

Специализираната комисия по присъждане на наградите в област „Изкуство и култура“ по повод 24 май взе решение да удостои с почетен знак „Герб на Община Ямбол” Дружеството на писателите – Ямбол за принос в литературното дело на Ямболския регион и духовното развитие на община Ямбол, ръководителя на Мъжка певческа група „Каргонци“ Тодор Куртев – за цялостен принос за развитието на читалищното дело и художествената самодейност, както и библиотекаря Екатерина Богдева – за цялостен принос в развитието на читалищното и  библиотечното дело сред малцинствените групи.

Награждаването на отличените дейци на просветата и културата ще бъде по време на тържествена церемония на 21 май, от 19.00 часа, в р-т „Кабиле“.