/ Снимка: Дарик, архив
На 12 септември свикват заседание на Съвета за социално партньорство, тогава решават ще откажат ли извънредни дежурства
„25 стотинки за час нощен труд и 10 стотинки – за време на разположение за МВР-служителите е гавра. Абсурдно е и унизително”- Тези нагласи сред редовите служители в структурите на вътрешното ведомство обобщи зам.-председателят на Управителния съвет на Синдикалната организация на служителите в МВР Генади Тенев. Синдикатите заявиха, че са готови да сезират съда, след като преди дни Министерството на вътрешните публикува в сайта си проект на заповед, който регламентира за всеки отработен час през нощта или за част от него между 22:00 и 06:00 часа на държавните служители в системата да се изплаща допълнително възнаграждение за нощен труд в размер на 0,25 лв. или 2 лева за осем часа. Пък в същото съобщение, се определя и допълнителното възнаграждение, когато служителят се води "на разположение и се намира извън местоработата си" на място, определено със заповед и/или график. Тогава ще му се изплаща допълнително за всеки час или част от него в размер на 0,10 лв.
„Афишират тези суми като допълнителни възнаграждения. Това е смешно, при условие, че те са същите, каквито бяха и преди 20 години”, каза Тенев и допълни: „По същество, с тази заповед се прави опит да се санира пропуск на министерството от 2014 г., когато бе издадено идентично разпореждане, но то не бе обнародвано в Държавен вестник”.
Синдикатите определиха като безкрайна арогантност позицията на политическото ръководство на МВР. На 12 септември има заседание на Съвета за социално партньорство, на което ще се дискутират част от проблемите. След срещата синдикалните организации ще излязат със становище ще продължат ли протестите на полицаите. Като крайна мярка се предвижда отказ от извънреден труд.