Ген. Малик Ал Курди: Защо Башар ал Асад убива само сунити
Ген. Малик Ал Курди: Защо Башар ал Асад убива само сунити / netinfo
Ген. Малик Ал Курди: Защо Башар ал Асад убива само сунити
55152
Ген. Малик Ал Курди: Защо Башар ал Асад убива само сунити
  • Ген. Малик Ал Курди: Защо Башар ал Асад убива само сунити

Генерал Малик ал Курди е част от Генералния щаб на Свободната армия на Сирия, която обединява всички въстанически сили срещу правителството на президента Башар ал Асад. По време на една от кратките си почивки между кръвопролитните сражения генерал Ал Курди се съгласи да направи кратък коментар за случващото се в близкоизточната страна.

Ще позволи ли Свободната армия на президента Башар ал Асад да избяга или ще направите всичко възможно да го заловите и да го съдите?

Башар ал Асад е виновен за убийството на много хора, също както и неговият баща Хафез Асад през 1980 г., когато армията му изби мирни граждани. Башар е отговорен за убийствата, няма как да го пуснем, няма да му позволим да избяга. Хванем ли го, ще бъде обвинен и ще бъде съден.

В състояние ли е Свободната армия да щурмува самостоятелно Дамаск и да свали от власт правителството без чужда помощ?

Бихме могли, но ако имахме малко повече тежко въоръжение и бойна техника. Тогава сами щяхме да атакуваме Дамаск и да свалим Башар ал Асад. Но поне да имахме оръжие, колкото има неговата армия.

Колко души в момента има в армията си сегашния президент?

В момента има около 350 000 войници.

А как се въоръжава Свободната армия и колко души сте?

В момента нашата армия е с численост около 100 000 войници и офицери. Въоръжени сме с автомати „Калашников", имаме РПГ-та (ръчни противотанкови гранатомети), леки и тежки картечници. Оръжията взимаме с бой от армията на Башар ал Асад. Нямаме тежко въоръжение, оръдия, танкове и др. Дори ако пленим танк, не можем да го вземем, защото той може да бъде унищожен от правителствените авиация и от бойни хеликоптери.

Опасявате ли се, че Башар ал Асад може да внедри в Свободната армия свои шпиони, за да ви саботира и да научава стратегията ви?

Да, вече имаше такива случаи, когато между нас са влизали такива хора, но те бяха заловени. Те не само разузнават, но направиха и опити да убият част от ръководството на Свободната армия, имаше опити за покушения срещу генерали и полковници от Свободната армия. Тези опити не са един или два, още от първите дни на революцията, когато избяга полковник Хусеин Хамуш, има такива наемни убийци, които са пратени от правителството.Те постоянно идват от Сирия, влизат в Турция, но Свободната армия внимава, отваряме си очите на четири, защото знаем, че има такива хора и ги залавяме.

Ако Башар ал Асад бъде свален от власт, ще може ли Свободната армия да установи контрол и ред в страната, за да не потъне Сирия в хаос?

В момента Сирия е разрушена от Башар ал Асад. Разрушени са градове, убити са хора, изгонени са, но след като вземем властта, Свободната армия ще направи всичко възможно да възстанови мира и спокойствието за хората. Знаем, че ще ни е много трудно след цялата тази разруха, но ще успеем да се справим.

Как бихте коментирал хипотезата, според която Башар ал Асад извършва „прочистване" като избива или прогонва извън градовете им сунитите в периметъра между Тартус, Хомс, планината Ал Алеуин и Латакия, за да се получи зона населена само с алеуити, където да създаде евентуално нова държава на това малцинство?

Ще ви дам пример. Има един малък град до турската граница Джисур Ашур, друг такъв е град Хафе, където бях преди дни, там има около 97 села, в които над 90% от жителите са сунити. Всеки ден, буквално всеки ден военните удари върху тях са много силни. Те гонят хората от там и всеки може да се запита „защо". Защо прогонват само сунити от зоната между реката Хаас на север до турската граница до Латакия на юг? При условие, че се гонят сунитите, е ясно, че Башар ал Асад може да има и такъв план.

В България се говори, че в Сирия вече има мъртви градове без хора, без сгради, без никаква власт. Кои са тези градове?

Не бих казал градове, а по-скоро квартали. В град Хомс има един квартал Бааб Умар, има и други квартали, които са напълно разрушени.Там живееха сунити. В град Дер Соор до турско иракската граница пак са сринати до земята жилищни квартали. В град Хафе има едно предградие Девиль, него вече го няма на картата. Сринато е. Селото Азъл Кууфа. То е заличено от земята. Няма го. Няма ги и хората му.

А какво се случва в Дамаск? Свободната армия контролира ли някои квартали от столицата?

Бойци от Свободната армия са из цяла Сирия. Има наши войници в столицата Дамаск, в кварталите Дума и Харас, но ние не можем да разположим там бойни части, защото частите на Башар ал Асад са много добре въоръжени, разполагат с хеликоптери и танкове, затова там водим партизанска война. Освен това не искаме да разрушават кварталите с бомбардировка, не искаме да избиват мирни хора. Затова влизаме в столицата и градовете, свършваме си работата и излизаме.

Възможно ли е в един момент Свободната армия да започне да се сражава срещу групировката Хизбула, която подкрепя Башар ал Асад?

В стратегията на Свободната армия е залегнало правилото да не се сражаваме извън границите на Сирия. Ние сме само срещу режима на Башар ал Асад и се борим, за да спасим сирийския народ от него.

Питам ви за отряди на Хизбула, които могат да преминат от Ливан в Сирия и открито да подкрепят правителството на Башар ал Асад.

Всеки човек, всяка държава, всякаква армия, няма значение Хизбула или друга, щом подкрепят Башар ал Асад в земята на Сирия, ще бъдат врагове на свободната армия.