/ РИМ-Бургас
През изминалата година крепостта Русокастро концентрира усилията на археолозите от Регионален исторически музей-Бургас. Археологическото лято там продължи повече от 3 месеца с финансиране от Община Камено и Министерство на културата.

Откриха бойна кула с крепостна стена в Русокастро

Напълно проучени са 48 м от западната крепостна стена с ширина от 2.5 до 4.1 м. В габарита ѝ е констатирана ранновизантийска крепостна стена широка до 2 м, с което се потвърждават данните от изворите за създаването на укреплението.

През 2018 г. археолозите установиха наличието на две нови кули – едната с правоъгълен план по протежението на западната крепостна стена, а втората северозападно от северния край на цитаделата. 

Последната е завършек на новоразкрита крепостна стена – мустак, с дължина 8 м и ширина от 2.4 до 3 м. Бойната кула е с кръгла форма, диаметър 5.3 м и запазена височина до 1.1 м. Датирана е от първа половина на XIII в. 

Откриха изящно украшение от ахат в Русокастро

„Запазената височина на архитектура е по-голяма от тази в Царевец, така че този обект може да се превърне във втори Царевец. Нашето желание е да реставрираме изцяло един фрагмент от крепостта, като стената бъде възстановена на височина до 10-11 метра - такава, каквато е била през Средновековието. 

Това ще бъде направено с оригиналните материали - всеки един камък от градежа е запазен, така че и дума не може да става за някаква бутафория" - заяви Милен Николов, директор на РИМ-Бургас и ръководител на проучванията в Русокастро.

Община Камено вече е започнала проектирането на консервационно-реставрационните работи по крепостта, както и подготовката за изграждане на туристическа инфраструктура около обекта.