Държавата ще рекламира Червената крепост
Държавата ще рекламира Червената крепост / netinfo

Министърът на туризма Николина Ангелкова изрази готовност държавата да подпомогне развитието като туристическа дестинация на крепостта Русокастро. Тя пое този ангажимент, след като пристигна на място, за да се запознае с археологическите проучвания и работата по консервирането на разкритите структури. Ангелкова бе посрещната от кмета на Камено Жельо Вардунски. "Обектът има голям потенциал, не само заради неговия мащаб, но и заради мястото, на което се намира. В близост са някои от най-посещаваните черноморски курорти и с активна реклама може да посреща стотици хиляди туристи годишно", каза тя и подчерта, че е от изключително значение да се продължи работата по проучванията на обекта.
Според учените това е едно от най-мащабните отбранителни съоръжения, а само преди дни там бе разкрита изключително запазена настилка от XIV век. Крепосттта се намира на висок хълм, заобиколен от Русокастренската река. Известна е още като „Червената крепост" заради червения цвят на скалите наоколо. Според изследователите, тя е изградена на мястото на древно тракийско светилище.
За първи път финансирането за археологическите проучвания идва целево от бюджета на Община Камено. За 2016 г. тя е осигурила на Регионален исторически музей Бургас 33 000 лв., към които се добавят още 5 000 лв. държавна субсидия от Министерството на културата.