Камен Филипов бе доведен под конвой в Окръжния съд в Бургас. Съжалявам, чувствам се много лошо след станалото, каза той. 
Камен Филипов бе доведен под конвой в Окръжния съд в Бургас. Съжалявам, чувствам се много лошо след станалото, каза той.  / Снимка: Лалка Димитрова
Защитна теза: Жертвите с 80 процента вина за трагедията
Бургаският окръжен съд пусна под домашен арест 34-годишния Камен Филипов от Добрич, който този петък с автобус прегази на пътя към Созопол кметицата на Присад Ванча Байлова и 22-годишният Тодор Тодоров от село Росен. Филипов бе задържан с прокурорско постановление за 72 часа, днес държавното обвинение настоя да му бъде наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", но защитата му настоя за домашен арест, тъй като имал 9-годишно дете и безработна съпруга, за които трябвало да се грижи.

„Камен Филипов действително е управлявал автобуса и по непредпазливост е причинил смъртта на двама души, но в 80 процента съпричасността за това е именно на загиналите. Преди инцидента е имало предходно пътно – транспортно произшествие между други два автомобила. Станало е в тъмната част на денонощието, в неосветен участък. А водачите на двата автомобила са излези на пътя, за да се разберат, без включени светлини, без аварийни знаци, без абсолютно никакъв знак, че има аварирали коли. В случая, изобщо не може да се говори, че това препятствие е било видимо. Съдебно-техническа експертиза би могла да докаже евентуално вина на Филипов, но към този етап не може да се твърди с категоричност каква е точната причина за инцидента. Той е карал при допуснима скорост от 80 км/ч“, обяви адвокат Веселина Василева. 

Според магистратите, в практиката на Европейския съд по правата на човека трайно се приема, че тежестта на извършеното престъпление не е сред основанията, обосноваващи законност на задържането.

 „Тук следва да се посочи, че степента на доказване на предположението за авторството на престъплението е значително по-ниска от същата, необходима на прокурора да състави обвинителен акт или на съда да постанови осъдителна присъда. Без съмнение по делото е необходимо изготвянето на авто-техническа експертиза за изясняване на релевантните по делото обстоятелства, както и събиране на други относими към предмета на доказване по делото доказателства“, се посочва в мотивите на Бургаския окръжен съд. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.