Деница Вълкова: През 2015 връзката между съд и медии не беше на ниво
Деница Вълкова: През 2015 връзката между съд и медии не беше на ниво / Апелативен съд - Бургас
Деница Вълкова: През 2015 връзката между съд и медии не беше на ниво
85885
Деница Вълкова: През 2015 връзката между съд и медии не беше на ниво
  • Деница Вълкова: През 2015 връзката между съд и медии не беше на ниво

Удовлетворителен баланс между срочност и качество на правосъдието през 2015 година в Апелативен район - Бургас, отчете пред журналисти председателят на Апелативен съд Бургас Деница Вълкова. Днес институцията провежда своето годишно събрание с представители от ВСС и ВКС.

Всички съдилища в района на АС Бургас правораздават и функционират в съответствие на европейските стандарти, а по продължителност на съдебните процеси и предлагани онлайн услуги, дори изпреварват най-развитите държави членки на ЕС. Вълкова определи работата на окръжните, районните и апелативните съдии като почтена, компетентна и безпристрастна.

Годишният доклад на АС Бургас е от 240 страници. В него Деница Вълкова отчита увеличено постъпление на дела през миналата година. В АС Бургас за разглеждане са постъпили над 1 000 дела, което е увеличение с 15% спрямо 2014 година. Има скок и при свършените дела с 15%. В тримесечен срок са свършени 96% от делата.

По показател срочност, българското правосъдие се измерва с европейските стандарти, но в много случаи правораздаването ни се извършва в далеч по-разумни срокове, заяви председателят на АС Бургас. Съдия Вълкова се позова на графичните сравнения за продължителността на съдебните процеси, които са обявени на информационното табло на ЕС в областта на правосъдието за 2015 година.

Отличните резултати българските съдии са постигнали въпреки незадоволителното бюджетно обезпечаване на дейността им и при положение, че след последната актуализация на трудовите възнаграждения в края на 2015 г. те пак остават най-ниските спрямо съдиите в останалите страни членки, пише в още в отчетния доклад. Вълкова се обяви за социологическа оценка на съдебната система на база емпирични изследвания насочени към експерти и граждани, които имат непосредствени впечатления от работата на съдилищата като участници в реални съдебни процеси. По думите й, представителността на изследванията не трябва да се обосновава, както досега, само с анкетиране на случайно избрани граждани, за които не е ясно откъде, освен от медиите и слухове, формират мнение за работата на съдебните институции.

Още в края на 2015г. председателят на АС Бургас е изпратил писмено становище до експертите "Връзки с обществеността" при ВСС, с което е предложил примерни методи за алтернативно социологическо проучване. „Важно е ВСС да положи усилия в тази насока, за да бъдат признати от критиците ни и адекватно отчетени позитивните данни в Доклада за работата на съдилищата в Бургаския апелативен район, защото съдиите работят ефективно и осъществяват правосъдието само в името на народа" заяви административният ръководител на АС Бургас, който представен и готовия документ "Стратегия за превенция на корупцията на Апелативен съд Бургас - 2015 -2020 г.".

Повече по темата, чуйте в звуковия файл от Деница Вълкова:

Автор: Елена Донева