ДАЗД: Груби нарушения в училището в Дебелт
ДАЗД: Груби нарушения в училището в Дебелт / Веселин Максимов

Нарушено е законното право на закрила срещу насилие на 12- годишния Гошко, който беше изнасилен миналата седмица в мъжката тоалетна на училището в Дебелт. Това е твърдение от становището на Държавната агенция за закрила на детето, изпратено в писмо до медиите.

Другите категорично груби нарушения са: „не е гарантирана сигурна и безопасна среда за децата, нарушена е комуникацията на училището с Дирекция „Социално подпомагане” в Бургас, Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция за закрила на детето, както и с родителите.”

В становището пише още, че въпреки че са били налице индикации за сексуално насилие, директорът, класният ръководител, ресурсният учител и медицинският специалист не са уведомили незабавно органите за закрила и не са информирали родителят, а това е възпрепятствало предприемане на мерки за закрила на детето, подкрепа на семейството и за разследване.

„Ще бъдат предприети административно-наказателни мерки спрямо директора, класния ръководител, ресурсния учител и медицинския специалист и ще бъде поискана дисциплинарна отговорност за работещи в учебното заведение. На училището ще бъдат дадени задължителни предписания с определен срок за изпълнение и методически указания за реализиране на изискванията му”, твърди се още в изложението.