„Да запазим Корал” срещу Лиляна Павлова
„Да запазим Корал” срещу Лиляна Павлова / Sofia Photo Agency

Активистите от сдружението „Да запазим Корал" ще протестират в 13 часа днес пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Повод за недоволството на природозащитниците е, че едноименният плаж е отдаден под наем за 5 години, а не на еко-концесия, както беше обещала министър Лиляна Павлова, след като спря злополучното леене на бетон върху тамошните дюни.

Ето исканията на „Да запазим Корал", без никаква редакторска намеса:

Да бъдат прекратени незабавно процедурите и сключените договори за наем на плаж Корал и Делфин. Да бъдат публично обявени имената на всички замесени и наказани лица от МРРБ, свързани с обявяването на процедурата за еко-концесия на плаж Корал като незаконна.

Новата процедура за еко-концесия на плаж Корал да бъде прозрачна и оформена след широко обществено обсъждане, както й да бъде процедирана незабавно.

Всички служители на МРРБ, участвали в комисията за еко-концесия на плажа Корал, да бъдат уволнени дисциплинарно и разследвани от прокуратура.

Служителят/те от МРРБ, поставил подписа си под доклада за прекратяване на еко-концесията за Корал, както и всички замесени лица, да бъдат дисциплинарно уволнени и разследвани от прокуратурата.

От сдружението твърдят, че „не българската държава, а „неработещите и зависими институции са тези, които вече 8 години отказват по всякакъв повод за обявят нова защитена територия на къмпинг „Корал", въпреки че няма никакви законови спънки затова"