Д-р Петко Желязков: Който кихне иска тамифлу
Д-р Петко Желязков: Който кихне иска тамифлу / netinfo

Противовирусните препарати тамифлу, реленца и ремантадин се дават на пациенти по преценка на лекаря. Уточнението направи за Дарик д-р Петко Желязков, председател на сдружението на семейните лекари. Не всеки, който е със симптоми на настинка или с хрема трябва да получи безплатните лекарства. Според д-р Желязков това се прави при пациенти с тежки първоначални симптоми и или застрашени от  дихателни усложнения.

Почти 90 % от хората потърсили лекарска помощ до момента са със слаби симптоми. Данните показват, че един на всеки 20-30 души е със по-тежко състояние и се нуждае от тамифлу. Всяко джипи разполага с от 5 до 10 опаковки от трите препарата. След изчерпване на количествата  лекарите получават нови от РИОКОЗ. Самият Желязков съобщи, че за изминалите 20 дни от всички пациенти преминали през неговия кабинет са получили безплатните противовирусни лекарства.

Щамът А/H1N1/е особено опасен за затлъстелите хора и поразява основно по младите пациенти от 15 до 40 години, коментира председателят на бургаските джипита.

От РИОКОЗ съобщиха, че  още от есента е започнало регулярното раздаване на препаратите на общопрактикуващите лекари. Трите вида противогрипни лекарства са налични и в момента в инспекцията.