Бургаският драматичен театър ще бъде изцяло обновен
Бургаският драматичен театър ще бъде изцяло обновен / Станимир Димитров

Драматичният театър „Адриана Будевска” в Бургас ще бъде ремонтиран основно с пари по Оперативна програма „Регионално развитие”. Средствата отпуснати за дългоочаквания ремонт са над 1 300 000 лева. Сградата ще бъде реконструирана, ще бъдат  внедрени мерки за енергийна ефективност, подобряване на достъпа за хора с увреждания  и доставка на подходящо оборудване. Ще бъдат подменени столовете, ще се работи по сцената и салоните.

„Няма да остане непроменен елемент вътре в театъра”. Това каза днес зам. министърат по културата д-р Тодор Чобанов на среща в града. По рано, зам.-министърът Лиляна Павлова и министърът на културата Вежди Рашидов подписаха три договора за предоставяне на безвъзмездна помощ на обща стойност 6 144 281,76 лв.  по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.

Финансирането се предоставя по две схеми: „Подкрепа за осигуряване на подходяща и ефективна държавна културна инфраструктура, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали” и „Подкрепа за паметници на културата с национално и световно значение, допринасящи за устойчивото развитие на туризма”. По първата схема ще бъде финансирано префасадирането и преустройството на Драматичен театър „Адриана Будевска” в Бургас,  който не е ремонтиран от близо две десетилетия.

„Ние зварихме около 6 -7  проекта, които са подадени в МРР, някои бяха върнати, тъй като цените по тях са били завишени до десет пъти. Проектът за реконстукцията на театъра в Бургас е безупречно ценообразуван и това ме кара да бъда оптимист, че проектантът е свършил добре своята работа и той ще бъде изпълнен в срок.”, сподели още зам. министъра. Според него, реализирането на този проект се е оказало доста проблемно - имало е голям риск да бъде загубен. Необходимо било да се премине през множество процедури, което пък довело до забавянето му с половин година.

Той увери, че при избора на фирма-изпълнител ще бъдат безкомпромисни, като ще се търсят такива с опит в подобен род дейности. На този етап не са предвидени средства за ремонт на други културни институции, като операта и регионалната библиотеката "Пейо Яворов" в Бургас, поради липса на средства. "Библиотеката е ангажимент на общината, но културното ведомство може да помогне на по-късен етап за ремонта й", допълни още Чобанов.