Бургас – домакин на Европейското по ушу
Бургас – домакин на Европейското по ушу / netinfo

Бургас ще бъде домакин на Европейското първенство по ушу през 2016 година. Това окончателно решение е било взето на  конгреса на Европейската федерация в този спорт, съобщи президентът на бургаския клуб „Бей Син” Стефан Колев. То ще се проведе в спортна зала „Младост”, която се нуждае от съвсем малки промени. Нашият град покрива всички останали критерии.

За Европейското първенство тук ще пристигнат 3000 души, от които 1000 са елитни състезатели, увери Стефан Колев. Лична покана за участие в младежките олимпийски игри в китайския град Нанджин е получила многократната световна шампионка Камелия Колева от водещия бургаски клуб. На конгреса е било решено и създаване на Балканска федерация по ушу със седалище София.

От Община Бургас се ангажираха да подпомогнат по всякакъв начин участието на Камелия в Нанджин, тъй като ушу не е олимпийски спорт и не се финансира от Министерството на спорта. На някое от своите скорошни следващи заседания Общинският съвет ще обсъди и гласува докладна записка по този въпрос, обяви завеждащият отдел „Спорт” Веселина Деведжиева.

През 2014 бургаският клуб "Бей Син" ще навърши 20 години от своето създаване.