Докато здравните служители на държавна издръжка, се радват на новите си заплати, пенсионери продават шушони пред сградата на РЗИ-Бургас, за да преживяват.
Докато здравните служители на държавна издръжка, се радват на новите си заплати, пенсионери продават шушони пред сградата на РЗИ-Бургас, за да преживяват. / Снимка: Лалка Димитрова
Новината идва под заплаха от протести, маржът между възнагражденията на лекари и чиновници - минимален
Служителите в Регионалните здравни инспекции, включително и тази в Бургас, вече ще получават по-високи заплати. Средствата за персонал от 1 януари до края на година се вдигат с 18%, става ясно от отговор на министър Кирил Ананиев на въпрос на народния представител от  ГЕРБ-Бургас Диана Саватева. Информацията съобщават от пресслужбата на ГЕРБ в града.

Оттам уточняват, че питането е отправено чрез механизма на парламентарния контрол, като конкретно е засегнат въпроса дали увеличението включва всички служители и на какъв принцип ще бъде определян процентът за всеки един от тях.

„Зададох този въпрос, тъй като той ми бе поставен при срещи в моя избирателен район, коментира Саватева. И подчертава: „Един здравен инспектор с образователна степен бакалавър получава около 530 лв. месечно – почти  колкото е минималната заплата у нас, един старши инспектор или старши  експерт средно около 570 лв., а лекар - 600-650 лв. Работата в Регионалните здравни инспекции е изключително отговорна и напрегната, това в особена степен се отнася за инспекциите по черноморското крайбрежие, които обслужват курортни зони с хотели и места за хранене  със стотици хиляди клиенти от цял свят“.

Увеличение ще получат всички служители в администрацията в зависимост от поставената им годишна оценка за изпълнението на длъжността през предходната календарна година, до 15% в зависимост от поставената оценка, става ясно от отговора на министър Ананиев, пише още в официалното съобщение на партията.

Всъщност, скокът в заплатите в здравния сектор бе огласен от ресорното министерство още месец по-рано. Още тогава стана ясно, че най-висок процент ще получат чиновниците от РЗИ. Добрите новини за служителите в канцелариите не свършват с това- увеличението влиза в сила със задна дата - 1 януари и идва с мартенските заплати.

Дарик-Бургас припомня, че до тази калкулация се стигна, след като здравните инспекции в няколко града заплашиха с протести.

Официалните данни на здравното министерство показват, че средно служителите на регионалните здравни инспекции получават около 640 лв. на месец - с незначителни разлики  в заплащането на труда между експерти и кадри с "висше на хартия", на които иначе РЗИ е възложила контролни функции

В резултат на увеличението средната заплата достигна 754 лв., като границите във възнагражденията на лекари и редови чиновници, отново са твърде приближени.

Скокът на заплатите в държавните психиатрични болници е с 13%, в кръвните центрове с 11%, а в социалните домове със 7%.