Белгиец на колело до Бургас за болните от Хънтингтън
Белгиец на колело до Бургас за болните от Хънтингтън / netinfo

Велосипедната обиколка е най-новото предизвикателство, което Българска Хънтингтън Асоциация отправя към българското общество с цел информираност и съпричастност към хората, страдащи от нелечимото наследствено заболяване на Хънтингтън в България. Кампанията "Обиколи държава на колело за Хънтингтън" е международна и неин инициатор е Джероен Де Шепър от Белгия, чието семейство е засегнато от заболяването. Той ще пристигне в България за старта в неделя и ще обиколи на колело маршрут от 700 километра, заедно с всички участници от България. Велотурът ще получи специална подкрепа и от Националния Алианс за хора с редки болести в България, чийто членове ще карат редом с Джероен в знак на съпричастност и подкрепа. Обиколката ще продължи от 9-ти до 15-ти август, като стартът е на 9 август в 11:00 часа от Морската градина в Бургас и ще продължи през Варна, Шумен, Велико Търново, Габрово, Троян и още много градове и селища, в които има заболели от Хънтингтън.Предвижда се Джероен да се запознае по време на обиколката си с 12 семейства, засегнати от заболяването, за което все още не е осигурено необходимото лечение в България.
„Четири месеца обикалях Европа на колело, като срещах подкрепата и топлите чувства на много съмишленици. Вече съм навъртял общо 12.000 км и разговарях с болни от около 40 семейства... Подкрепата на хората е огромна! Бих искал да благодаря на всички, които участват или допринасят за инициативата. Благодаря на дарителите, тъй като от началото на тази кампания успяхме да съберем повече от 15 000 евро в подкрепа на страдащите." - сподели Де Шепър.
Велосипедната обиколка на България включва маршрут от 700 км за 7-дневен срок като посоката е от Черноморието към столицата. Пълния маршрут можете да видите в приложената визия. Финалът ще бъде на 15-ти август в София, като допълнително ще разберем часа и мястото на пристигане на велосипедистите.
Паралелно с велотура продължава набирането на средства за болните от Хънтингтън в международен мащаб, включително и в страната ни. Средствата, събрани от дарителската кампания ще бъдат използвани както за дейността на Асоциацията в България, така и за изграждането на домове за грижа за болните от Хънтингтън , каквито в Източна Европа липсват към момента.
Всеки, желаещ да вземе участие в инициативата може да се включи за подкрепа на болните - както по целия маршрут, така и за определени отсечки - по-дълги или по-кратки. Колкото повече участници има в инициативата, толкова повече кураж ще дадем на страдащите от това страшно заболяване. За да участвате, пишете ни на info@huntington, или на официалната Фейсбук страница на Българска Хънтингтън Асоциация.