Риск от нодуларен дерматит заради мигранската вълна
Риск от нодуларен дерматит заради мигранската вълна / netinfo
Местната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните обяви обществена поръчка за доставка на жива атенуирана ваксина срещу „заразен нодуларен дерматит“ по говедата. Прогнозната стойност на обявлението е 40 000 лева без ДДС. Оферти ще се приемат до 14 юли тази година.

Избраната фирма ще трябва да достави 14 550 дози жив атенуиран, хомолеж щам на вируса. Според документацията, ваксините ще се прилагат върху говеда и телета. В цената е включена и доставка на почти 15 000 ваксини във флакони.


Заболяването поразява предимно преживни животни и е устойчиво на външна среда. Вирусът се разпространява чрез ухапване от насекоми. Засяга само животни, не и хора. "Нямаме проблеми с болестта в областта. Става дума за рутинна обществена поръчка, която да попълни бройките с ваксини, които са ни необходими за превенция на заболяването", обясни директорът на БАБХ- Бургас д-р Георги Митев. 

По думите му, в Бургаско няма регистрирани огнища на нодуларен дерматит, а огнищата в Хасково и Стара Загора са овладени. "Всички дирекции на агенцията в страната са обявили такива обществени пръчки. Няма нищо притеснително", допълни Митев.