АС Бургас потвърди присъдата на Максим Стависки
АС Бургас потвърди присъдата на Максим Стависки / netinfo

АС в Бургас потвърди присъдата на двуктратния световен шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. На 30 януари окръжните магистрати осъдиха Стависки на 2.5 години условно лишаване от свобода с пет години изпитателен срок. Спортистът бе лишен и от правото да шофира за 4 години. Той трябва да заплати и по 90 000 лева за неимушествени вреди на родителите на загиналия при катастрофата Петър Петров и 5 хиляди лева за имуществени вреди, както и 80 000 лева на бащата на тежко пострадалата Мануела Горсова. Максим Стависки предизвика тежката верижна катастрофа през август миналата година след употреба на алкохол и шофиране с несъобразена скорост.

След направената проверка по обжалвания съдебен акт АС се е събразил с фактите, че Максим Стависки е признал изцяло вината си и делото се е гледало по съкратената съдебна процедура, което изисква присъда под предвидения в закона минимум. Според магистратите ОС е дал правилна оценка на деянието, като то е определено като „несъзнавана непредпазливост”. Съдът е отчел високата степен на обществена опасност на деянието и резултата- смърт и тежка телесна повреда, повече от два пъти над допустимата концентрация на алкохол в кръвта и превишената скорост. От друга страна са отчетени и смекчаващите вината обстоятелства– фактът че, Максим е помогнал на пострадалите, изразеното от него искрено съчувствие и разкаяние, изрядното му процесуално поведение както и самите му лични качества.

Според съда, не е необходимо наказанието да бъде ефективно изтърпяно, защото важен критерий за условното осъждане е личната превенция.Самата осъдително присъда и последиците на условното осъждане ще бъдат достатъчни именно за неговата лична превенция-пише още в мотивите. По отношение на сумите за общетение, съдът се е съобразил с установената в страната съдебна практика и не е изменил решението на предишната инстанция.

Днешното решение на АС подлежи на обжалване или протестиране пред Въховния касационен съд в 15 дневен срок.