Адв. Иво Баев и Георги Стоянов
Адв. Иво Баев и Георги Стоянов / netinfo
Вторият в листата на Нова Република вижда в подбора на личности мажоритарен вот в действие
Иво Баев Георги Стоянов
92822
Иво Баев Георги Стоянов
  • Иво Баев Георги Стоянов
Не корупцията е големият проблем в съдебната система, а некомпетентността. И това е точно мафията, защото назначаването на некомпетентни хора, ги прави лесно манипулируеми. Това каза в „Събеседникът на Дарик“ адв. Иво Баев, втори в листата на Нова Република за 2-ри МИР. Той определя реформата в системата като много важен за правилния път на страната процес. Според Баев, няма риск избирателите да се объркат от раздялата на ДСБ с Реформаторския блок. „Не мисля, че може да говорим за разпад на дясното, защото не е имало обединение на дясното. Няма как да се обединят хора под общо заглавие „десни“ и зад него да стои различен морал и политически възгледи. Няма как и ние да сме там. Нова Република сочи пътя нагоре и напред, а всички останали, независимо как са се определили - десни или леви, са в посока надолу и назад. Ето защо десният избирател много добре може да прецени кой и на къде може да го поведе. Не бива да подценяваме интелекта на гласоподавателя“, каза още адв. Баев.
Синът на големия демократ, носител на Хердерова награда за мир Георги Баев се връща в политиката точно в този момент, заради опасността страната да продължи да се срива надолу.
„В последната година имаше голям завой на управляващите и срастване с олигархията. Не говоря за богати хора, трябва да има такива. Като казвам олигархия, става въпрос за много тясна връзка между политика и бизнес, за зависимости, което е най-лошото”, заяви адвокат Баев. По думите му се подготвя коалиция между БСП и ГЕРБ за управление след изборите.  В потвърждение на думите си той цитира последния брой на българското издание на сп. „Икономист”, в който левият анализатор Андрей Райчев има голяма статия. Самият Райчев внушава, че единственото стабилно правителство след тези избори може да бъде коалиция между БСП и ГЕРБ.
„Може ли тази статия да е случайна? Никой не може да ме убеди! Според мен общественото мнение се подготвя именно за това, а от това по-лошо не може да се случи. Дори членове на ГЕРБ не го осъзнават и ме убеждават и мен, че това не може да стане. Как да не може? Това вече е едно и също и то се проявява – БСП и ГЕРБ са като двете страни на една монета. БКП 1 и БКП 2 – съставени вече от капиталисти. Външнополитическите изяви на ГЕРБ в последно време са същите като на БСП. Борисов протяга вече открито ръка към Корнелия Нинова, а довчера я наричаше „Госпожа Лъжа””, недоумява Иво Баев.  Той споделя, че при появата на ГЕРБ, е бил оптимист, че нещо добро може да се случи и е гледал позитивно на тяхната работа, и на това, което става в България. „А и в Бургас това най-ярко си личи. Винаги съм казвал, че Димитър Николов е успешен кмет за града. Но това, което виждам, че не се случва, очевидно не зависи само от него. Когато се появи идеята за Реформаторския блок, бях още по-обнадежден, че има шанса нещо да стане в действителност. Въпреки, че виждах и заложените мини, които очаквах рано или късно да избухнат. Все пак смятах, че някои хора могат да загърбят огромното си его. За съжаление, това не се случи”, казва политикът.
В световните доклади България е след Албания и Македония по върховенство и прилагане на закона, припомня той. „Младите хора напускат България. Аз имам четири деца, големият ми син е в чужбина, дъщеря ми гледа и тя навън, искам да ги задържа тук. Малкият ми син Кардам е на 3 години. Пресиан се роди тази година. Ако аз стоя и чакам някой друг само да направи нещо, няма да си простя.”
Иво Баев е роден на 22 август 1957 г. Завършил е Юридическия факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски”, специализирал е вътрешни и международни аспекти на търговското право и практика в Американска асоциация на юристите, правна инициатива за Централна Европа и Евразия (ABA CEELI). От 1984 г. е адвокат, вписан в Адвокатска колегия-Бургас. От 1998 г. - 2002 г. за два мандата е председател на Съвета на Адвокатска колегия-Бургас, бил е и председател на Дисциплинарен съд при Адвокатска колегия-Бургас. Член е на Българска асоциация по международно право. От 2017 година той е лидер на общинската организация на ДСБ и е втори в листата на Коалиция Нова Република за предстоящите парламентарни избори.
В студиото на Дарик Георги Стоянов – най-младият икономист в листата на Нова Република, под номер 7, и адв. Баев коментираха подбора на личностите в листата, коалиционните формули след вота на 26 март и необходимостта от качествени хора, без политическо минало в новия парламент.  Според Стоянов, който въпреки високото си образование и възможност да се реализира в чужбина е избрал да остане в България, трябва да се работи в посока младите хора да се върнат и да работят по родните си места. Един от основните фактори за това обаче е адекватно на компетентността и образованието заплащане на пазара на труда в страната. 
Повече по темата, чуйте в звуковия файл от Георги Стоянов и адв. Иво Баев: