/ Община Бургас

Според предварителните записвания и подадената от учебните заведения информация, цели 8000 души ще участват в бургаското шествие за предстоящия 24 май. За сравнение, през последните години броят им е достигал максимум 5000-6000.

Най-награждаваното училище в Бургас изпрати абитуриентите си (СНИМКИ/ВИДЕО)

В шествието ще се включат училища, детски градини, университети, културни дейци. За да ги видят, на улицата ще излязат родители, баби, дядовци, роднини и приятели. На тази дата в центъра на Бургас се концентрират десетки хиляди хора и много автомобили.

За добрата организация на празничния 24 май с традиционното шествие и абитуриентските балове по същото време, кметът Димитър Николов свика днес междуинституционална среща в кабинета си.

"Обърнете специално внимание на детските градини, тъй като най-малките не могат да стигнат там сами и в повечето случаи родителите им ще ги заведат с автомобил. Нека е наситено с полицейско присъствие там, както и на възловите кръстовища", подчерта кметът.

На 24 май ул. "Васил Левски" ще е затворена за автомобили и по нея ще се допуска само пешеходно движение. Предстои да бъде взето решение дали да не бъдат затворени за автомобили и други малки улички, пресечни на "Христо Ботев".

Всеки директор на учебно заведение ще получи скица и инструкции откъде и кога да мине със своите възпитаници, за да има нормална пропускливост, без от това да страда празничната атмосфера. 10.30 е началният час на шествието.

Кметът възложи на служителите в Центъра за видеонаблюдение на 24 май да следят приоритетно къде има забавяне и задръстване в движението на хора и автомобили, за да подават своевременно информация на Полицията и общинската дирекция "Управление при кризи, обществен ред и сигурност".

Втората част от срещата бе посветена на темата за баловете. Органите на реда ще фокусират вниманието си върху традиционните места за изпращане на абитуриентите - пл. "Тройката", експоцентър "Флора", пред КЦ "Морско казино", до Пантеона в Морската градина, пл. "Кирил и Методий", както и дворовете на големите училища.

От бургаската Полиция заявиха, че ще осигурят наситено присъствие по цялото протежение на пътя към курортен комплекс Слънчев бряг.