514 деца в бургаско са извън училище, връщат ги с ромски авторитети
514 деца в бургаско са извън училище, връщат ги с ромски авторитети / netinfo

514 деца в Бургаска област са напуснали училище през изминалата учебна година, съобщиха днес от Инспектората по образование в Бургас.
Експертите са предприели поредица от мерки, за да напусне областта шестото място в националната класация по незавършили основно и средно ученици.

Според данните повече от 50% от учениците са посочили като причина за отказ от образование социални фактори. От друга страна много от тях са извън образователната система, заради ранни бракове и наказания за липса на дисциплина, уронващи достойнството на детето.
За първия срок на настоящата учебна година 109 ученици са спрели да ходят на училище. Най-често това е заради езиковата бариера, тъй като децата са от малцинствата.
"Вземаме много мерки за да ограничим броя на децата напуснали образователната система. За община Бургас такива има най-много в кв. Победа. Работим с всички ангажирани с проблема институции. Подпомагаме ги финансово, чрез спонсори, социалните работници се срещат с родителите и децата. Ако се наложи използваме и доброто влияние на авторитетни роми в тези квартали за да мотивират децата", обясниха още от бургаския инспекторат.