/ Кадър: Канал 3
За юристите - закон, за семейството - несправедливост
22 000 лева обезщетение за разбит ТИР поиска собственикът му от близките на бременна жена, загинала в нелепа катастрофа след челен сблъсък със същия камион. Този житейски парадокс се разглежда в Бургаския районен съд, където ищецът - фирма „ЯНД“ ООД,  претендира майката и съпругът на жертвата да заплатят изцяло сумата, заедно с лихвата и разноските по делото.

Трагедията е от 26 август 2015 година. Тогава 30-годишната Сълзина Петрова, бременна в третия месец, се движи с автомобила си Рено 19 по околовръстния път в Добрич, когато се блъска челно в движещия се в насрещното платно ТИР „Волво“ с бургаска регистрация.

Ударът бил толкова жесток, че леката кола е била буквално пресована. Жената загинала на място. Трупът е изваден от ламарините с хидравлична ножица. От тялото е взета кръвна проба, показала 0.57 промила алкохол. И до днес близките ѝ поставят под съмнение този резултат.

Сълзина не само не е употребявала алкохол, но е очаквала бебе, разказва майка ѝ Маринка Димова. И разкрива факт, който не е взет под внимание от разследващите - младата жена е работела в цех с химически вещества, където ежедневно е вдишвала изпаренията.

Адвокат Иван Мирчев
Адвокат Иван Мирчев/ Снимка: Лалка Димитрова


„Този въпрос е пропуснат в досъдебното производство. И майка ѝ - Маринка Димова, и съпругът Пламен Петров, са настоявали за нов анализ на пробите, но прокурорът отказал. Близките са пуснали са възражения в Апелативния съд във Варна. Но и там становището е, че не следва да се допуска допълнителна експертиза.

И в крайна сметка прокурорът е решил да не възлага допълнителни задачи, с което е приключил разследването. Посочената причината за произшествието, сочи заключението, е загуба на контрол върху лекия автомобил от страна на Сълзина, която сама е причинила инцидента“, каза пред репортер на "Дарик"-Бургас адвокат Иван Мирчев. Разследването по случая е прекратено, а до наказателен процес така и не се стига. Такава е и съдебната практика, поясни юристът.

Четири години след трагедията, близките на жертвата още не са се отърсили от шока. Последващите събития им нанасят нов, тежък удар - собственикът на влекача завежда дело и настоява да му бъде платен ремонта, както и лихва за забавянето. Застрахователят оценя стойността на щетите на 13 000 лева, но от „ЯНД“ искат още.

И отхвърлят заключението на вещото лице, защото „аритметичната стойностна повредените части била много по-голяма“. Адвокат Мирчев призова случаят да се разгледа и от морална гледна точка. Следващото заседание по делото ще е на 23 април.