В село долно Българчево строят църква
В село долно Българчево строят църква / Снимка: БГ НЕС, архив
Жителите на благоевградското село Долно Българчево се обединиха, за да сбъднат мечтата на дедите си отпреди 90 години - да построят собствена църква. Градежът на храма, посветен на свети Димитър, започна миналата година.  

Всъщност идеята за изграждане на храм в населеното място се ражда през далечната 1926 г., когато столичен архитект дарил проект за църковната сграда.

Първата копка е направена през 2006 година и тогава, по примера на столичния архитект от 1926 година, благоевградският архитект Коста Сандев дарява нов, съвременен проект за молитвения дом. Богоугодното дело му е заръчано от покойния Неврокопски митрополит Натанаил, който приживе се ангажирал с изграждането на светата обител в благоевградското село.

Днес храмът вече е вдигнат почти до покрив, благодарение на даренията на десетки миряни, дарители и строителни фирми. Светата обител ще е с площ от 100 квадратни метра, строи се върху общинска земя, камбанарията ще е висока 10,6 метра. В архитектурно отношение сградата ще спази православните канони, но ще се отличава със своето величие.

"Заех се с проектирането с голямо желание и успях да запаля и останалите колеги проектанти. След това решихме да дарим целия проект и строителството започна през 2006 г., като основният камък беше положен от владиката Натанаил, светла му памет. После за дълъг период строителството беше спряно и отново продължи през 2016 година, като беше възложено на строителна фирма, която пое отговорно задачата и строителството на храма върви с пълна сила", разказа за Дарик благоевградският архитект Коста Сандев.

Църквата представлява кръстокуполна сграда на един етаж и емпоре за женското отделение. Над входа се издига камбанарията, която във височина преминава в отворен шестстенен барабан и завършва с купол. Централният купол е разположен върху осмостенен барабан. В четирите ъгъла са предвидени полуапсиди за обогатяване на вътрешното пространство, проектантите са предвидили акустиката също да бъде на ниво. 

В момента храмът е вдигнат почти до покрив. Местните жители вярват, че ще сбъднат 90-годишната мечта да имат собствен молитвен дом.