Завърши първият ден от българо-македонския фестивал
Завърши първият ден от българо-македонския фестивал / netinfo
Над 250 са участниците в трансграничния българо-македонски фестивал, който се провежда в Дома на културата в Гоце Делчев през двата почивни дни.

Официалното откриване на уникалното събитие беше в 12 часа днес, с приветствие от Росица Джамбазова, директор на Бизнес инкубатора, който е основен организатор, заедно с Фондация за малки и средни предприятия в Струмица.

„Днес показваме само няколко късчета от живата културна мозайка на двата региона, които разполагат с огромно богатство, живи традиции и обичаи” – каза Росица Джамбазова. Старт на фестивала даде заместник- кметът на община Гоце Делчев Мустафа Велиша, който приветства с добре дошли гостите от Македония. 

Пет часа продължи спектакълът в голямата зала в Дома на културата. Първи на сцената се изявиха децата от фолклорна група „Неврокопчанче”. „Вълшебства за дълголетие и плодородие” показаха самодейците от смесена фолклорна група от с. Баничан.

Пъстротата на българо-мохамеданска сватба демонстрира самодейна група от с. Господинци. Заедно с традиционните шарени носии и обичаи за покриване косата на момата, публиката видя и ритуала по оцветяване на лицето на булката и носенето на чеиза.

С бурни овации беше посрещнат Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци – най–дълголетният ансамбъл в България.

 Гостите от Струмица започнаха участието си с представяне на тримерски обичай, а младежкият ансамбъл от Босилово впечатли зрителите с комитска битка.

През втората част на фестивалния ден традиционни обичаи показаха участниците от съседните на Гоце Делчев общини – Гърмен, Хаджидимово и Сатовча.

Сватбената тема беше основна в тях. Самодейците от с. Кочан, община Сатовча поднесоха „Годежарски закачки”, а как се кичи младоженка показаха самодейците от с. Скребатно, община Гърмен. Участници от Хаджидимово и Ляски припомниха българските обичаи на Бабин ден и Лазаруването.

Водещ на фестивала беше актрисата Албена Ставрева. Заедно с атрактивната музикална и танцова програма, през целия ден в малката зала в Дома на културата бяха разположени ателиета „Полет на фантазията”.

В тях бяха представени различни занаяти, картини на малки художници, рисуван порцелан, иконопис, древна техника раку, и други, характерни за двата региона Гоце Делчев и Струмица.

Утре фестивалът продължава с романтична разходка в с. Лещен, посещения на работилница за музикални инструменти в с.Дъбница и църквата „Св. Димитър” в с. Тешово.