Залесяват нови кестени в Брежани
Залесяват нови кестени в Брежани / Дарик - Благоевград, архив

Организират дискусия по проблематиката на опазване, съхраняване и развитие на кестеновите гори в симитлийското село Брежани.

Целта е да се направи диагностика на наличните кестенови култури, съхраняване, профилактика и опазване от болести, начини на залесяване с нови кестенови насаждения и култури – изисквания и технологии, отглеждане и развитие, икономическо значение на кестените и кестеновите насаждения, предпоставки за производства, свързани с кестена.

На срещата са заявили участие експерти от Югозападно предприятие, НП „Пирин”, РДГ – Благоевград, специалисти и доктори по проблемите на ядливите кестени, кметовете на селата Брежани, Мечкул, Ракитна, Полето и други населени места.

"Съхраняването на културата брежански кестен и нейното превръщане в печеливш местен бизнес е нашата основна цел", коментира кметът на Симитли Апостол Апостолов.

Като добро начало е предоставянето на 50 декара общински терен за нови кестенови гори, тъй като голяма част от съществуващите вече са унищожени от нелечима болест.

На срещата, която е на 27 ноември, в селото, прочутите брежански баби ще почерпят с домашни баници и кулинарни изкушения с кестени.