Забиха кирка в колата на Сотир Иванов
Забиха кирка в колата на Сотир Иванов / Снимка: Дарик, архив
Директорът на Историческия музей в Петрич Сотир Иванов откри тази сутрин автомобила си със забита в тавана кирка. По първоначални данни 25-годишният "Форд Орион”, е атакуван към 2 часа сутринта. Колата е била паркирана пред сградата на Общината, а брадвата е забита над седалката на шофьора.

Видеокамери са заснели вандалския акт, полицията издирва извършителите.

Според Сотир Иванов нападението не е свързано с иманярски банди, а е по-скоро на лична основа

"Смятам, че става въпрос за психически обременен човек, който е поръчител на този грозен акт. Колата закупихме преди време с мой приятел, за да я ползвам за нуждите на музея. Предполагам, че вандалският акт е дело на мъж, който не е взет на работа в музея и е решил да си отмъсти по такъв начин", коментира Сотир Иванов.

Това не е първото посегателство. Миналата сряда неизвестни сипали захар в резервоара, а навръх Разпети петък спукали четирите гуми на автомобила.

"Не е изключено някой да е подразнен от успешната работа на Историческия музей и от факта, че античният град Хераклея Синтика край Петрич се превръща в изключително успешен туристически продукт. В празничните дни Музеят и античното селища се посетени от хиляди туристи. Миналата година отчетохме 38 000 посещения, а тази година със сигурност ще има поне 30-процентов ръст", коментира за Дарик Сотир Иванов. 

Преди дни археолози и полиция от Петрич и София спасиха уникален надгробен паметник от ръцете на иманяри, които искали да го продадат.