Общински съвет-Благоевград
Общински съвет-Благоевград / Снимка: Община Благоевград
Постоянна такса ще плащат родителите или настойниците на децата, които посещават детски градини в Благоевград. Това предложение на общинска администрация бе прието на сесия на общинския съвет. Месечната такса от 40 лева ще се дължи, ако детето не посещава забавачката цял месец и няма уважителна причина за неговото отсъствие.

Досега  за отсъствените дни родителите не плащаха дневната ставка за издръжката му на детската градина. Сега тази възможност остава само за децата, които отсъстват по болест.

За малчуганите, които не присъстват поради болест и за това се представи медицински документ, не се заплаща таксата за дните, в които е боледувало. За всяко друго отсъствие ще се плаща необходимата такса.

Според кмета на общината Атанас Камбитов, от 2900 деца в детските градини и яслите средно по 860 деца отсъстват. В същото време разходите за общината остават същите. Съветниците приеха изменението и допълнението на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги.

Градоначалникът уточни, че общината на практика пак ще дофинансира тази дейност. Защото издръжката на дете на месец в детската градина е 80 лева, а в яслата – 110 лева.