/ Дарик, архив
Водата ще е по-скъпа и в община Кресна, която категорично отказа да е част от Асоциацията по ВиК с аргумента, че това ще доведе до шоково увеличение на цената й.

Цената на водата обсъдиха на сесия в Разлог

Местната структура на ПП ГЕРБ веднага атакува кмета на общината Николай Георгиев, който е от БСП, че е потъпкал свое предизборно обещание. Градоначалникът уверил хората, че водата няма да поскъпва, а сега това ще се случи, като завишението е с над 35%.

БСП в Пиринско против поскъпването на водата, иска обществен дебат

„Общинското ръководство на ГЕРБ е възмутено от обстоятелството, че не само беше обещано на гражданите, че такова увеличение няма да бъде допуснато, но и потенциалното вдигане на цените беше основен довод в популистката кампания срещу присъединяването на община Кресна във Водната асоциация в областта през 2016 г., с което на практика блокира създаването й. Така кметът Георгиев лиши от възможност всички останали общини в Благоевградска област да получават европейски инвестиции във водния сектор”, се казва в позиция на ГЕРБ-Кресна.

Защо ще плащаме сега повече за собствената си вода, само че без да сме получили финансиране за цялостна подмяна на водопреносната мрежа?, пита ръководството на ГЕРБ в града.

„А такова е крайно необходимо, тъй като водната мрежа в общината продължава да бъде в окаяно състояние – стара, често аварираща, и с много загуби на дебит по трасето. Общинското ръководство на ГЕРБ в Кресна многократно е критикувало местното ВиК дружество, че неоправдано „раздува“ разходите си като поддържа брой работници, който не отговаря на реалния обем работа в общината.

Структурата на ГЕРБ в Кресна заявява категорично, че ръководството на общината  трябва да мисли за привличане на инвестиции, стимулиране на малкия и среден бизнес и усвояване на средства по оперативни програми, вместо да налага мерки като настоящото увеличение на цените на водата, за да може ВиК дружеството да покрива разходите си”, се чете в позицията на ГЕРБ.

Цената на водата в Пиринско ще поскъпне с до 30%

Кметът Николай Георгиев контрира, че на практика цената на водата се вдига от 39 стотинки за кубик на 58 стотинки за кубик. Според него, за такава цена мечтаят останалите общини в областта. Увеличението се налага, тъй като общината сама трябва да осигури средства за подмяна на водопроводите, след като не получава никаква помощ от държавата. Парите от таксите ще се инвестират в ремонти във водопроводната мрежа, увери управникът.

От догодина цената на услугата ще поскъпне в цялата област и един кубик вече ще струва около 2 лева. Жителите на Разлог повече от месец протестират срещу това увеличение на водата, а в община Сатовча ще организират местен референдум за излизане от ВиК Асоциацията и за създаване на общинско водно дружество.