/ вода / ThinkStock/Getty Images
Цената на водата в Пиринско трябва да бъде увеличена. Около това мнение се обединиха управителят на ВиК ЕООД-Благоевград - инж. Росица Димитрова, кметове на общини и представители на ВиК Асоциацията. 

Преди дни в областния център се проведе заседание на Асоциацията, на която управителят на ВиК изложи аргументи защо от догодина водата ще бъде по-солена за потребителите в Пиринско.

Скоро приключват всички ремонти в Благоевград, до месец площадът ще бъде готов

Предложението е живителната течност да поскъпне с до 30 процента. Крайното решение ще бъде прието от КЕВР. Прогнозно след увеличението цената на водата в Пиринско ще бъде около 2 лева. За общините с пречиствателни станции цената от 165 лева ще стане 2.10 лева с ДДС. За общините без пречиствателни съоръжения увеличената ценана водата ще бъде 1,70 лева.

На заседанието управителят на водното дружество разясни в детайли кое налага цената на водата да бъде увеличена. Според инж. Росица Димитрова това е трябвало да се случи още през януари миналата година, но решението е било отложено, тъй като община Петрич не бе включена в Асоциацията - нещо, което стана факт на последното общо събрание.

"Цената на услугата в Благоевградска област не е увеличавана от 2010 година. Оттогава досега водното дружество разчита само и единствено на приходите и таксите, които събира от потребителите. В същото време не успяваме и към момента да постигнем до така необходимата консолидация на ВиК Асоциацията, заради отказа на общините Кресна и Сандански да се присъединят, а това ни лишава от достъп до европейски средства за инвестиции в подземната инфраструктура", заяви Димитрова.

Росица Димитрова призна, че дружеството има проблем с качеството на водата, а без финансов ресурс това няма как да се промени. В инвестиционната програма на дружеството са заложени само 23 797 000 лв за всички 12 общини, без Сандански и Кресна, които на се част от Асоциацията.

В същото време разчетите показват, че са необходими 900 млн. лв. за подмяна на подземната инфраструктура за цялата област. Това е 30 пъти по-малко от необходимото, виждате колко е огромна нуждата от средства, допълни Росица Димитрова.

Приходите на водното дружество са 13 млн. лв. 2 милиона лева са заделят за инвестиции.