Владимир Димитров: ОИК - Петрич отговорна за изчезването на 32 печата
Владимир Димитров: ОИК - Петрич отговорна за изчезването на 32 печата / netinfo
32 печата на секционни комисии в Петрич изчезнаха дни преди провеждането на частичните избори за местна власт в южния град. За липсата на печатите членовете на ОИК разбрали още на 7 октомври вечерта при проверка на изборните материали, но сигнализирали Областната администрация за нарушението едва вчера.

Общинската избирателна комисия в Петрич е единственият орган, който носи отговорност за изчезването на печатите, заяви за Дарик областният управител Владимир Димитров.

Всичките 104 печата са предадени от Областна администрация - Благоевград на общинската комисия по време на редовните избори за местна власт на 28 октомври 2007 г. и след провеждането им именно ОИК е задължена да ги съхранява, уточни Димитров.

Той заяви, че Областната администрация е в състояние да осигури нови печати в случай, че постъпи писмено искане за това от ОИК - Петрич.

Проверка на полицаи от Районното управление в южния град установила, че печатите са били пренесени в помещението на 16 август в кашони.

Преди тази дата печатите се съхранявали в охранявано със СОТ помещение, уточниха от полицията в Благoевград.

По случая в РУ - Петрич е заведен заявителски материал, извършен е оглед и е сезирана Районна прокуратура - Петрич.

Дадени са препоръки и са предприети съвместни действия с ОИК и Областна администрация - Благоевград за недопускане подпечатване на бюлетини с липсващите печати.