Вигенин: Ще помогнем на Благоевград да реализира проектите си по ТГС
Вигенин: Ще помогнем на Благоевград да реализира проектите си по ТГС / Дарик - Благоевград, Добряна Христова

Външният министър Кристиян Вигенин и областният управител на Благоевград Муса Палев обсъдиха приоритетите на Благоевградска област, в посока трансгранично сътрудничество между България - Гърция и България - Македония.

По време на визитата си в областния център на Пиринско, Вигенин обеща Външно министерство да съдейства за реализирането на важни трансгранични проекти. Според него една от основните задачи е в най-скоро време да бъде открит  ГКПП "Клепалото", който ще свързва България с Македния. Вигенин поясни, че за да бъде реализирана идеята трябва да се изгради отсечка, дълга около 7 км.

"Това е важен проект за България и Благоевградска област. С отварянето на ГКПП "Клепало" ще се съкрати пътя от Македония за зимните ни курорти, до които ще се стига много по-бързо", каза Вигенин. Той поясни, че възнамерява да постави въпроса и пред министъра на Регионалното развитие.

По думите на външния министър, граничните пунктове в България не отговарят на европейското ниво. "Има страни, които са по назад от България, но поддържат състоянието на ГККП много по-добро", поясни Вигенин. По време на визитата си в Благоевград, външният министър се срещна и с партийното ръководство и привърженици на БСП в Благоевград. В рамките на инициативата бе засегнат въросът за ситуацията в  Украйна и Русия.