Благоевград
Благоевград / Снимка: Община Благоевград
С 13 милиона лева преобразяват центъра на Благоевград. Средствата са по Оперативна програма "Регионално развитие" и са осигурени по проект „Благоустрояване на градската среда“. Дейностите ще бъдат завършени до 18 ноември 2018 година.

Точната стойност на проекта е 13 177 504.12 лв., от които 13 149 400.31 лв. са безвъзмездна финансова помощ, а  28 103.81 лв. – собствен принос.

Предвижда се реконструкция на четири различни обекта – реконструкция на площад „Георги Измирлиев”, благоустрояване на улица „Марица“ и на още 6 улици в IV микрорайон, както и изграждане на велосипедна алея.

„Марица е една от най-възловите улици в Благоевград, която свързва 2 изключително важни артерии – входно-изходната артерия от София и ул. „Иван Михайлов“, което създава изключителна транспортна натовареност. Велосипедната алея ще свърже булевард „Св. Димитър Солунски“, ул. „Даме Груев“, бул. „Васил Левски“, бул. „Св. св. Кирил и Методий“, ул. „Марица“ и ул. „Иван Михайлов“, каза зам.-кметът на общината Янко Янков при представянето на проекта.

С помощта на велоалеята по основните булеварди ще се облекчи транспортният трафик, ще се намалят вредните емисии, отделяни в атмосферата, което заедно с енергоспестяващото улично осветление, ще допринесе за по-добра екологична среда в централна градска част.
Янков призна, че изграждането на велоалеи ще наложи изсичането на дървета в част от заложените участъци. Той допълни, че веднага ще бъдат засадени нови дървесни видове на мястото на изсечените.

В рамките на проекта ще бъде благоустроен IV микрорайон, който е една от най-новите жилищни зони в града и се обитава предимно от млади хора. Там ще бъдат рехабилитирани 6 улици, ще се монтира енергоспестяващо осветление, ще се направи озеленяване.  Ще бъде реновиран и площад „Георги Измирлиев“-Македончето, който е едно от знаковите места за Благоевград. Там са разположени основни обществени институции, провеждат се различни културни мероприятия, събират се хиляди жители и гости на града. Ще се обновят площадното, подплощадното пространство и фонтаните, ще се поднови и художественото осветление в централна градска част.

Сред целите на проекта са подобряването на жизнената и работна среда за жителите и гостите на Благоевград, както и улесняване на достъпа за хората в неравностойно положение до административните сгради, публичните пространства, учебните заведения и културните сгради.