В Банско оживяха великденските традиции
В Банско оживяха великденските традиции / Снимка: Община Банско
Велянова къща в Банско, паметник на културата с национално значение, бяха пресъздадени народните рируали по Великден. Проявата се проведе на Велики четвъртък имаше за цел предаване на традицията на младото поколение. И денят не бе случайно избран, защото именно на Велики четвъртък в българските домове по стар обичай се замесвало тестото за великденските хлябове.

„Хлябът е символ на живота, хлябът е и магия. Хлябът е и жертва, защото е символ на тялото Христово и символизира неговата саможертва в името на човечеството. И не случайно днешното представяне на народната традиция провеждаме под мотото „Със слънце замесен е хлябът”, защото хлябът обединява най-важните човешки благини. В хляба е земята, водата, солта” заяви Светла Барякова, директор на Музеен комплекс – Банско.
 

В Банско оживяха великденските обичаи
Снимка: Община Банско


Празнично пременени в народни носии, всички участници се включиха в замесването на ритуалните хлябове. Ръководени от банскалии, съхранили традицията при боядисването на яйца, бе демонстрирано и „вапцуването” на великденски яйца с народни багрила.

Барякова покани кмета на Банско Георги Икономов да извади първото червено яйце.

Ръководената от Атанас Янчовичин, младежка фолклорна формация „Бански старчета” изпълни автентични бански песни, с което се постави финалният щрих за празнично великденско настроение. Домакините бяха подготвили постни местни ястия – баница с праз, баница с локум, чести костурета, комбари с кажел и ушав, с които почерпиха всички участници и гости на мероприятието. Проявата се реализира от Музеен комплекс – Банско и ученици от  НУ "Св. Паисий Хилендарски" - Работна група "Краезнание" към Проект "Твоят час" с ръководител Елена Георгиева.

Организираната от читалище „Никола Вапцаров” работилница „Шарено великденско яйце” събра малки и големи, които заедно с бабите от Пенсионерски клуб „Радон Тодев”, запретнаха ръкави и се потопиха в творческата обстановка по боядисването на яйцата. Децата и техните наставници използваха различни техники за боядисване на яйца. Тази година, гост на работилничката бе Магда Сакарева от Добринище, която демонстрира старата  българска техника за изписване на яйца с восък, която се прилага и днес в планинското градче до Банско. Всички боядисани яйца ще бъдат раздадени на Великденския концерт в неделя, когато ще се състои и конкурса за най-здраво яйце.

По-рано през деня дамите от Клуб на пенсионера „Иван Козарев” – гр. Добринище, изненадаха кмета на общината Георги Икономов с кошница с писани великденски яйца с пожеланията за светли Великиденски празници.