/ Маргарита Петкова
На шивашкия бранш са нужни кадри, а персоналът в последните години става все по-възрастен, заетостта спада, ниско е заплащането. Това са основните проблеми на тази сфера в леката промишленост в страната, които очерта председателят на Сдружението на предприемачите и собственик на най-голямата шивашка фирма в региона Бертрам Ролман на втората годишна среща на Националната асоциация на училищата по мода, която се провежда в Гоце Делчев.

Ако бизнесът и образованието си партнират успешно ще успеем да ориентираме младите хора към нашия бранш, защото винаги има нещо по-интересно, но при нас този, който има отношение към естетиката и модата, има възможност за кариерно развитие, обобщи той пред директорите на професионалните гимназии от страната.

Днес участниците в тридневния форум посетиха учебния център на Пиринтекс продакшън, където опитът в дуалното обучение има осемгодишна история и продължава да подготвя кадри за шивашкия бизнес.

Утре домакините от НПГ “Димитър Талев” са поканили на демонстрационен урок за приложение на ИКТ в обучението по технология на облеклото всички участници във форума.

“Ако успеем да намерим пресечната точка между това какво очакват младите хора и това, от което има нужда бизнеса, значи си вършим добре работата”, коментира директорът на  НПГ “Димитър Талев” – Мария Георгиева.