В Благоевград отбелязват 138 години от рождението на Гоце Делчев
В Благоевград отбелязват 138 години от рождението на Гоце Делчев / снимка: Дарик - Благоевград


По повод годишнината от рождението на Гоце Делчев-апостол, идеолог,  учител, войвода, организатор на революционното движение за освобождението на Македония и водач на ВМОРО, Регионален исторически музей-Благоевград организира поредица от прояви.

В 10.30 часа в конферентната зала на културния институт ще започне театрализиран  спектакъл „Делчева завера” с участието на ученици от Театрално студио към Обединен детски комплекс – Благоевград с ръководител Илия Ласин-Бръчков. Участниците са ученици в НХГ „Св.Кирил и Методий”, Професионална гимназия по икономика, Езикова гимназия и VII-мо СОУ” Кузман Шапкарев”, в 12.15 часа ще бъде прожектиран филмът „Защо бре, Гоце” на РТЦ - Благоевград.

От 13.00 часа  ще започне открит урок за живота и делото на Гоце Делчев. Той е подготвен от уредника в отдел „Възраждане” на РИМ-Благоевград  Елена Александрова и ще бъде с ученици от VIII СОУ „Арсени Костенцев”. 

Във фонда на Регионален исторически музей в Благоевград се съхраняват 25 оригинални писма на Гоце Делчев до пунктовия началник на ВМОРО в Дупница Никола Малешевски. Те са изключително ценни документи, свидетелстващи за мисията на Гоце на апостол-революционер, зареден с несъкрушима вяра, свръхчовешка енергия, която никога не го напуска и за едничката му мисъл – да служи на освободителното дело, съобщават от културния институт.

Община Благоевград ще отбележи 138 години от рождението на големия български революционер и национален герой Гоце Делчев с поднасяне на венци и цветя пред паметника на големия български герой на площад „Македония” в 11 часа, съобщават от пресцентъра на общината.

Гоце Делчев е роден на 4 февруари в град Кукуш, в семейството на Никола и Султана Делчеви. Ранните години от живота на бъдещия революционер преминават в родния му град, в които завършва прогимназия, след което продължава образованието си в Солунската българска мъжка гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”. От 1894 до лятото на 1896 година е учител в град Щиб по-късно и в град Банско. Той е един от основателите на Българските македоно-одрински революционни комитети, преименувани неколкократно и останали в историята като Вътрешна Македоно - одринска революционна организация. Жизненият път на героя завършва на 4 – ти май 1903 г. Гоце Делчев бива смъртоносно прострелян в сраженията при село Баница.