Узаконяването на жилищните сгради в кв. Освобождение се отлага
Узаконяването на жилищните сгради в кв. Освобождение се отлага / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова

Узаконяването на жилищните сгради в благоевградския квартал "Освобождение", както и на вилите в местностите "Бодрост" и "Септемврийче" се отлага, след като предложението на кмета Костадин Паскалев не бе прието и методиката за определяне на пазарните цени за право на строеж се връща за преразглеждане в комисиите към Общинския съвет.

Според парламентариста от ГЕРБ Анатолий Антов срокът за узаконяване на незаконните сгради трябва да бъде удължен до края на 2012 г., а не както предлага градоначалникът - процедурата да приключи най-късно до 31 декември тази година. Това предложение подкрепи и съветникът от "Граждански съвет за Благоевград" Радослав Тасков, който се обяви и "за" промяна на методиката.

Узаконяването на жилищните сгради в кв "Освобождение" се отлага
netinfo

Проблемът с незаконното строителство в квартала е налице от 15 години, досега сме констатирали и издали около 400 наказателни постановления и 45 заповеди за спиране на строителството, каза началникът на отдел “Архитектурен и строителен контрол” в Община Благоевград Стела Ерделска. Тя допълни, че за 6-7 сгради в "Освобождение" има установени груби нарушения и за тях са назначени експертизи.

Узаконяването на жилищните сгради в кв "Освобождение" се отлага
netinfo

В крайна сметка съветниците приеха предложението на председателя на Комисията по икономика и приватизация Иван Ризов методиката за определяне на пазарните стойности да бъде върната за преразглеждане, тъй като предложените цени според болшинството съветници са твърде високи.

За жилищата в квартал "Освобождение" Общинска администрация бе предложила цена от близо 88 лв. на квадратен метър застроена площ, за вилите в "Бодрост" и "Септемврийче" - 50 лв.