Кампания за осиновяване на кучета
Кампания за осиновяване на кучета / Снимка: Община Благоевград
С общо 7 осиновени кученца стартира кампанията „Не купувай, осинови“ в Благоевград. Инициативата премина при изключителнен интерес от страна на жители и гости на града. Пространството между Младежки дом и Регионален исторически музей се изпълни с любов от и към бездомните четириноги, които търсят своите добри стопани. 

Кампанията е под егидата  на кмета на Благоевград Атанас Камбитов и съдействието на  неправителстевни организации. Само за един час две кученца намериха своите стопани. Тара, която новият й собственик кръсти Линда, вече ще живее в Дупница, а пък Ивана не се отдели от новия си приятел.

Кампания за осиновяване на кучета
Снимка: Община Благоевград

„Пет от кученцата бяха осиновени преди самото изложение, като две от тях подготвяме за  чужбина“, обясни Милена Миленкова, управител на НПО за пребиваване на пострадали животни „Оскар и Лора“. 

Периодично четириногите ще бъдат събирани в изложение, по време на което всеки желаещ ще може да разгледа и да избере своя бъдещ домашен любимец. Кучетата ще бъдат подготвяни предварително за изложенията, като животните ще бъдат изкъпани и обезпаразитени. 
Идеята на организаторите е не само да помогнат за осиновяването на присъстващите кучета, но и също така да разпространят идеята, че купуването на кучета от развъдници не е единствената възможност за хора с желание за домашен любимец. 

На първото изложение присъстваха стопани и кучета от всякакви възрасти. Позитивен привкус внесоха многото деца и родители, които отделиха съботния си обяд за подкрепата на благородната кауза.

Почти всяко семейство посочи финансовата нестабилност като главна причина за невъзможността да приемат нов член на семейството. Въпреки това, непланирана дарителска кутия се появи и бързо привлече вниманието на присъстващите. 

Кампания за осиновяване на кучета
Снимка: Община Благоевград

Организаторите, въпреки желанието си да намерят дом за всички кучета, бяха доволни от резултата. Като причина за задоволстото си, те посочиха многото случаи на кучета, които след осиновяването си, са изоставяни или неглижирани. В този смисъл, те предпочитат стопаните с ясната визия да се грижат и запазят домашния любимец, пред онези, които взимат понякога импулсивни и прибързани решения. 

Докато хората се радваха и подкрепяха тази инициатива, на стотина метра от тях, около паметника на Гоце Делчев, безстопанствените улични кучета обикаляха в търсенето на храна или това, което повечето хора не осъзнават – ласка. Гражданската самоинициатива на доброволците от събота остава малък жест, който не би имал смисъл, ако общественото съзнание и законите за бездомните кучета в България не бъдат променени. 

Автор: Ивайло Урдев, стажант-репортер