Осъдиха условно двама мъже, пребили бежанец
Осъдиха условно двама мъже, пребили бежанец / Снимка: Дарик, архив
3 години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок постанови Районен съд-Петрич за двама мъже, ограбили и пребили бежанец.

В. З. и А. А. извършили дейнието на 14.07.2014 г. около 21.00ч. в района на дигата на река Струмешница край петричко село. В съучастие помежду си те отнели чужди движими вещи - 950 евро, 1 мобилен телефон „Самсунг“, от владението на мигранта Д. А., като употребили сила и заплашване - със сила сакът е издърпан от рамото на чужденеца, след което са му нанесли побой и му отправили заплахи. В. З. пък противозаконно лишил от свобода бежанеца, като го вкарал и затворил в багажника на лек автомобил „Фолксваген Поло“.

Двамата извършители се познават от деца, те са безработни. Посещавали интернет-кафе в близост до Нов Български Университет в София. Там се запознали с жертвата си и още един чужденец. Д. А. разполагал с пари, той плащал сметките. На една от срещите споделил, че искал да опознае страната ни. Един от двамата подсъдими му предложил да се разходят до родното му село в община Петрич. Речено-сторено. По пътя спрели да обядват в пицария. Чужденецът носел сак с лични документи и 1000 евро, от които обменил 50 в български левове за сметката. След продължително обикаляне из района на община Петрич са извършени грабежът и побоят над безпомощния бежанец. След това подсъдимият З. отворил капака на багажника на автомобила си и противно на волята на пребития мъж го наблъскал в него, като го затворил там за около два часа.

След като го извадили от багажника, вече било тъмно и го оставили на мястото сам.

Решението на Районен съд-Петрич не е окончателно.