Проверки по строителните обекти заради жегите
Проверки по строителните обекти заради жегите / Снимка: Дарик, архив
"Започваме масирани проверки в строителството и в селското стопанство – със затоплянето на времето дейностите в тях се засилват. Затова и нашето внимание се насочва към тях", коментира за Дарик Екатерина Портокалска от Инспекцията по труда в Пиринско.

Тя бе категорична, че днес и в следващите дни, когато се очакват опасни горещини, проверките в тези два сектора ще бъдат приоритетни и особено интензивни.

Портокалска призна, че рано сутринта екип от турдови инспектори е тръгнал командировка из региона, за да следи дали работодателите защитават своите работници.

"При такова време е доказано, че се увеличава рискът от трудови злополуки. Затова трябва всички да бъдат много внимателни", увери Екатерина Портокалска.

Препоръките са работниците да стоят на сянка в следобедните часове, да приемат много течности, а работодателите да променят работния график, за да се избегнат пиковите горещини през деня.

При работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и жълти кодове за опасни метеорологични условия и да осигури подходяща организация на работния процес, включително места за почивка.

В закрити помещения оптималната температура през топлия период трябва да бъде между 18 и 25 градуса. Допустимата температура през лятото на работните места не може да бъде над 28 градуса, напомнят от трудовата инспекция. 

Секторът  "Строителство" е един от най рисковите по отношение на трудовия травматизъм, затова и контролът ще бъде засилен през лятото. 
Продължават и проверките за работа без трудов договор, нарушения, свързани с работното време.