Съветник предлага нова социална услуга за деца с увреждания
Съветник предлага нова социална услуга за деца с увреждания / netinfo

Да бъде въведена нова социална услуга "Асистент за независим живот" в община Благоевград, предлага местният съветник от ГЕРБ Кирил Илиев.

Чрез нея ще могат да бъдат подпомагани непълнолетни лица, с трайни увреждания, като при ефективни резултати услугата ще бъде разширена, така че да обхваща по-голям кръг от нуждаещи се. За да бъде реализирана идеята е необходимо да се сформира временна комисия, която да разработи нормативната основа.

"Тази услуга ще бъде допълваща дейността на държавата и насочена към най-уязвимата и най-нуждаещата се социална група, т.е. децата с увреждания. Идеята не възникна спонтанно, а вследствие на това, че в тези тежки социални времена, се оказва, че програмите на държавно ниво не са толкова ефективни. Те се правят за по-големи групи и има пропуски в предоставянето на подобни услуги", поясни Кирил Илиев. Услугата ще бъде реализирана изцяло с бюджетни средства, като първоначално ще е в рамките на около 30 хил. лева. Идеята е взаимствана от Столична община, където подобна услуга има от 2012 г.

"Иновацията, която въвеждаме е, че родителите ще имат възможността да избират кой да бъде техния социален асистент, какъв специалист да бъде той, освен това ще могат да определят и размера на възнаграждението му.

Фактически ние отпускаме една сума на родителите, която трябва бъде отчетена след това при нас", каза за Дарик Кирил Илиев. "В началото средствата ще бъдат предвидени за всички, но в момента, в който видим, че услугата работи, тя ще бъде разширена и вероятно ще се наложи да правим класирания", каза още общинският съветник. Според него "Асистент за независим живот е необходима, защото тя ще може да покрива пропуските на държавата.

"Оказва се, че 2-3 месеца от годината децата, с увреждания, остават без асистент, а грижите са необходими 24 часа в денонощието", поясни Илиев. Той допълни, че идеята за въвеждане на подобна услуга в общината е изцяло на Асоциацията на родителите на деца с увреждания.

Според местния парламентарист предоставянето на подобна услуга ще има сериозен отзвук и ефект върху благоевградската общественост. Той очаква идеята да срещне подкрепата на всички граждани.