Стартира проект за изграждане на Защитено жилище в село Долно Драглище
Стартира проект за изграждане на Защитено жилище в село Долно Драглище / netinfo
Проект за изграждане на защитено жилище в село Долно Драглище стартира Община Разлог съвместно със Сдружение „Международни инициативи за сътрудничество”.

За проекта е кандидатствано в „Социално инвестиционния фонд”, а общата му стойност е 165 879лв. Жилището ще бъде изградено на територията на дома за възрастни с физически увреждания „Св.Пантелеймон” в село Долно Драглище. Защитеното жилище ще бъде с капацитет 10 лица с физически увреждания. Целта е тези хора да живеят в среда близка да домашната.

Те ще бъдат обучавани сами да се грижат за себе си, сами да приготвят храната си, да поддържат къщата.

Всички дейности ще бъдат съобразени с физическото състояние на обитателите. Ще бъде назначена комисия, която да определи подходящите лица, които да живеят в жилището.Това са хора,които в момента живеят в Дома за възрастни с физически увреждания в селото, но имат възможност да се грижат за себе си. Друг аспект на проекта е обучение на персонала, който ще работи в защитеното жилище,както и да бъде изработена методология на работата в такова жилище.

За изграждането на жилището ще бъдат използвани вече утвърдените в Европа сглобяеми конструкции. Така ще бъдат спазени сроковете на проекта. Очаква се Защитеното жилище да отвори врати на 16 юли 2008г.