Спрените европари могат да бъдат компенсирани с бюджетния излишък
Спрените европари могат да бъдат компенсирани с бюджетния излишък / netinfo
Има готовност спрените пари по програмите САПАРД и ФАР да бъдат компенсирани със средства от бюджетния излишък на страната. Това заяви премиерът Сергей Станишев при обобщаване на резултатите от разширеното заседание на тройната коалиция в Банско.

Премиерът уточни, че ще поиска всяка една от агенциите внимателно да прегледа документите, които разработва и да определи кои са най-приоритетни за изпълнението на двете програми САПАРД и ФАР. Бонус и стимули за работещите в агенциите предвиждат още управляващите с аргумента, че се създава стрес в администрацията.

По думите на министър-председателя функциите на вицепремиера Меглена Плугчиева ще бъдат разширени, с цел по-доброто контролиране и усвояване на средствата от еврофондовете.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган заяви, че е необходима по-добра финансова дисциплина за усвояването на евросредствата. „Финансова дисциплина, търсене на конкретна отговорност, санкциониращи действия, административни или съдебни, като че ли стават задължителни", каза Ахмед Доган. Той призова по-малко да се самобичуваме и да показваме мазохизъм.

„Не бива да се драматизира случващото се”, добави в същия тон лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски. Премиерът Сергей Станишев обеща по-големи коледни надбавки за пенсионерите, като не се ангажира с конкретна сума. В края на миналата година хората от третата възраст получиха 100 лв. повече.

Премиерът каза още, че в контекста на икономическата криза в САЩ и Европа трябва да се бори с предпазлива бюджетна политика. Той допълни, че ще поиска от министъра на вътрешните работи да се изготви програма за противодействие на случаите на отвличане на хора.