/ Археологически музей
Холограмно изображение на Спартак, водач на робското въстание в Древен Рим ще посреща посетителите на Археологическия музей в Сандански. Ремонтните дейности по реконструкция на културния институт вече приключиха и утре той отвори врати за посетители.

 „Използваме новите технологии, за да превърнем музея в модерно средище на познанието за историята на региона. Посетителите ще видят не само холограмата на Спартак, но ще се радват на така наречената добавена ралност, ще научат повече за историята на изложените мозайки и други важни открития”, разказат директор на музея Антон Ковачев.

През 2015 г.  по проект „ Зората на християнството“, реализиран от община Сандански, бе извършена цялостна реконструкция на сградата на културния институт.

На първия етаж на музея жителите и гостите на града ще могат да видят живота в Партикополис през раннохристиянската епоха. Епископ Йоан, строителят на базиликата, чрез интерактивно представяне ще разкаже на посетителите за строителите на града, новата християнска религия и живота на гражданите.

На втория етаж са обособени две самостоятелни пространства, където ще бъдат експонирани артефакти от праисторията до Средновековието. Гостите на музея ще се потопят в ежедневието на древните жители на града, ще се насладят на прекрасните статуи на езическите богове и ще разберат как е протичала търговията в античния Партикополис.