/ IStock
"Ситуацията в болницата в Гоце Делчев продължава да бъде сериозна", каза на брифинг след посещение в лечебното заведение здравният министър Костадин Ангелов.

"Общо леглата за активно лечение на пациенти са 121, от тях 74 са заети. Четирима са пациентите с коронавирус в реанимация, които са на апаратна вентилация. В лечебното заведение са настанени и две деца с възпалителни изменения на белите дробове и съмнителни за ковид пневмонии, без да са доказани с коронавирус", посочи министърът на здравеопазването.

Ангелов: Няма риск за ваксинираните с AstraZeneca, мои близки също са имунизирани с нея (ВИДЕО)

"При днешното посещение в болница "Иван Скендеров" в Гоце Делчев е начертан план за действие при увеличаване на натиска върху лечебното заведение", каза още Костадин Ангелов. Предвижда се преместване на хирургичното отделение на друг етаж, с което да бъдат разкрити 16 допълнителни легла за лечение на пациенти с коронавирус.

"Това се налага, тъй като в момента свободните легла за пациенти с ковид инфекция са четири, а средно на ден между шест и осем пациенти с доказан коронавирус постъпват за лечение в болницата", поясни министър Ангелов.

По време на брифинга здравният министър посочи, че част от лекарите и медицински сестри, които не са се ваксинирали във фаза 1, в момента са положителни за коронавирус.

Това се наблюдава както в лечебното заведение в Гоце Делчев, така и на други места в страната. Министър Ангелов допълни, че ваксинацията е по желание, но е важно, особено хората, които са на първа линия, да бъдат защитени, като единствената възможна защита е ваксината. 
БТА