С над 50 тома специализирана литература се обогати благоевградския музей
С над 50 тома специализирана литература се обогати благоевградския музей / netinfo
Регионален исторически музей –Благоевград спечели проект по програма на Министерството на културата „Българските библиотеки-съвременни центрове за четене и информираност”.

Проектът е на стойност 1000 лева, средствата са за закупуване на научна литература за библиотеката на музея. Закупени са 52 тома специализирана литература на най-различна тематика – история, общество, природа.

Сред заглавията на българските автори са „Древна Тракия” на Иван Маразов, „История на златодобива в българските земи” на Стоян Авдев, „Масонството, българската революция и Левски” на Младен Стоянов,”Среброто на Византия” и „Златото на Византия” на Христо Харитонов, сред заглавията на чуждите автори са „Цивилизацията на средновековния запад” на Жак Льо Гоф, „Експерт по розите” и „Експерт по градините” на д-р Хейсайон, закупени са също и редица енциклопедии и речници.

Библиотеката към Регионален исторически музей – Благоевград съществува от 1952 г., когато е създаден музеят. Тя е специализирана библиотека. Основната й цел е да подпомага работата на музейните специалисти в техните изследвания, при изготвяне на научни съобщения и публикации, изложби, образователни програми. Днес богатият библиотечен фонд се ползва от много студенти, ученици, преподаватели, журналисти, граждани.

Библиотеката съдържа 17 500 библиотечни материала. Фондът включва литература по българска история и култура, краезнание, изкуство, естествена история, обществено-политически проблеми. Библиотеката притежава 82 тома издания на Римско-Германския Централен музей в гр. Мейнц, Германия.

Богата е колекцията от албуми и други издания по българско, руско и западноевропейско изкуство.

Билиотеката притежава много списания и вестници, сред които фототипни издания на възрожденски вестници от ХІХ в.; списания по история, изкуство, природа, архитектура, фотография – български, руски и чуждестранни. Библиотеката на РИМ – Благоевград е място за организиране на срещи с поети и писатели, за представяне на нови книги и списания. Тя е ценен помощник на всички, които обичат историята и краезнанието.