Няма опасност от воден режим в Благоевград
Няма опасност от воден режим в Благоевград / Снимка: Дарик, архив
Няма опасност от режим на водата в Благоевград, но в по-малките населени места абонатите трябва да бъдат разумни и да не разхищават водата за напояване на земеделски площи. За това призова управителят на ВиК-Благоевград инж. Росица Димитрова.

Тя допълни, че че в момента на територията на ВиК в 10-те общини на Благоевградска област няма нарушено водоподаване, въпреки засушаването през последните дни.  Проблем обаче е свръхпотреблението, тъй като в по-малките населени места използват питейна вода за поливни нужди. Напрежение преди дни е имало в гърменските села Балдево и Ковачевица. Причината обаче се оказала не недостигът на вода, а свръхпотреблението. Хората използват водата не само за пиене и миене, но и за напояване и по този начин населените места в по-високите части на общината остават на сухо.

Ръководството на водното дружество срещнало неразбиране от страна на кмета на община Гърмен - Минка Капитанова, която отказала съдействие  да издаде заповед да бъде спряно използването на вода за поливане. Димитрова даде като добър пример работата с общинското ръководство на Белица, където в момента има забрана питейната вода да се използва за напояване.

Ромските махали си остават проблемни, но се опитваме да ги възпитаваме, няма да позволим компромиси и групи от хора да се ползват с някакви протекции, категорична е Димитрова. 

Инж. Димитрова подчерта, че към момента 52% от инвестиционната програма на предприятието е изпълнена, като отличници в това отношение са поделенията в Гоце Делчев, Разлог и Благоевград.