Римски античен град отвори врати за посещения в Гърмен
Римски античен град отвори врати за посещения в Гърмен / netinfo
Античният римски град Никополис ад Нестум отвори врати в Гърмен за туристите след работа върху 18- месечен проект за археологически разкопки и реставрации. До 1-и юни туристите ще посещават анмтичния град.

Екип от археолози, начело с ръководителя на проекта Цветана Комитова от Благоевград, презентираха 18-месечната си работа.

Проектът се изпълнява по Програма ФАР - "Трансгранично сътрудничество България-Гърция 2004 “Насърчаване на културните, туристически и човешки ресурси в трансграничния регион.

Възложител на проекта е МРРБ.

Неговата цел е да се поощри устойчивото развитие в трансграничния регион чрез пълноценното оползотворяване на културни, туристически и човешки ресурси в Гърмен, подобряване на цялостното състояние на Никополис ад Нестум, както и да промотира община Гърмен като алернативна туристическа дестинация на национално и международно ниво и по този начин да подобри възможностите за поминък на местното население, както и да подсигури дългосрочна заетост на хора, свърани с фукционирането на обекта като туристическа дестинация, коментира кметът на Гърмен Ахмед Башев.

Общата стойност на проекта, чрез който се постигна частичната реставрация на античния град, е 273,500 евро .

Екипът от археолози и администрацията на Башев обмислят варианти да кандидатстват по оперативните програми на ЕС за цяластна реставрация на Акрополис ад Нестум .